Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Bekalan darah di tahap rendah

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 21 MEI – Kementerian Kesihatan memaklumkan bahawa stok bekalan darah di Pusat Pendermaan Darah dan tabung-tabung darah di kesemua hospital kerajaan pada masa ini berada di tahap yang rendah.

  Sehubungan itu, orang ramai diseru untuk sama-sama membantu meningkatkan bekalan darah di negara ini dengan menderma darah.

  Dalam usaha untuk menambah bekalan stok darah, Pusat Pendermaan Darah di Jabatan Perkhidmatan Makmal akan mengadakan kempen-kempen derma darah di beberapa buah lokasi di negara untuk penyertaan orang ramai.

  Kempen akan mula diadakan esok dari pukul 10 pagi hingga 2 petang di Tingkat 1, Kompleks Membeli-belah Annajat anjuran kompleks berkenaan dan seterusnya pada 23 dan 24 Mei dari pukul 1:30 petang hingga 3:30 petang di Tempat Pengambilan Darah, Aras Bawah, Hospital Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah.

  Manakala itu, pada 25 Mei pula akan diadakan di Aras Bawah, Onecity Shopping Mall, anjuran Majlis Belia Brunei dari pukul 10 pagi hingga 2 petang, diikuti pada 26 Mei dari pukul 8:30 pagi hingga 10:30 di Masjid Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Kampung Kasat.

  Kemdian diikuti pada 25 dan 27 Mei dari pukul 10 pagi hingga 2 petang di Dewan Utama Kompleks Dewan Kemasyarakatan, Pekan Bangar, Temburong dan di Pizza Hut Airpot Mall, Berakas anjuran Pizza Hut Brunei pula akan diadakan pada 27 Mei dari pukul 10 pagi hingga 3 petang.

  Orang ramai digalakkan untuk membuat tempahan slot derma darah melalui aplikasi BloodKad bagi kempen-kempen derma darah tersebut.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -