Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Bekalan darah di tahap rendah, penderma diperlukan

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 NOV – Bekalan darah di Pusat Pendermaan Darah dan tabung-tabung darah di seluruh negara berada di tahap yang rendah pada masa ini dan penderma darah kumpulan A, B dan AB diperlukan dengan segera bagi menampung keperluan pemindahan darah di kesemua hospital negara ini.

  Kementerian Kesihatan menyeru orang ramai untuk tampil menderma darah bagi sama-sama membantu meningkatkan bekalan darah.

  Orang ramai yang ingin menderma darah boleh berkunjung terus ke Pusat Pendermaan Darah atau tabung-tabung darah berkenaan bermula pukul 8 pagi hingga 11:30 pagi dan pukul 1:30 hingga 3:30 petang pada hari-hari bekerja.

  Dalam pada itu, Pusat Pendermaan Darah, Jabatan Perkhidmatan Makmal, Kementerian Kesihatan akan mengadakan kempen-kempen derma darah yang dibukakan kepada orang ramai pada 24 November ini di Masjid Kampung Bengkurong anjuran ahli Takmir Masjid Kampung Bengkurong bermula pukul 8:30 hingga 11 pagi dan pada 25 November di NBT Lexus Showroom Gadong anjuran Rotary Club Bandar Seri Begawan bermula pukul 9 pagi hingga 2 petang.

  Di samping itu, Tabung Darah Hospital Pengiran Isteri Hajjah Mariam, Temburong juga akan mengadakan kempen derma darah pada 26 November di Dewan Sekolah Menengah Sultan Hassan, Temburong sempena Festival Hari Keluarga bermula pukul 9 pagi hingga 2 petang.

  Para penderma darah yang berminat digalakkan untuk membuat tempahan slot derma darah melalui aplikasi BloodKad bagi kempen berkenaan.

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...