Friday, February 3, 2023
23.7 C
Brunei

-

Bekalan elektrik Pakistan kembali dipulihkan

ISLAMABAD, 24 JAN – Bekalan elektrik telah dipulihkan semula di Pakistan kata menteri tenaga kelmarin, sehari selepas kerosakan di seluruh negara itu menyebabkan kebanyakan 220 juta penduduk terputus bekalan elektrik dan kerugian berpuluh-puluh juta dolar pada industri.

Gangguan bermula sekitar 7:30 pagi kelmarin, kegagalan yang dikaitkan dengan langkah penjimatan kos ketika Pakistan bergelut dengan krisis ekonomi.

Menteri Tenaga, Khurram Dastgir Khan berkata bekalan tersebut telah dibaiki sekitar 5:15 pagi tetapi gangguan bekalan akan berterusan dalam tempoh dua hari akan datang apabila loji arang batu dan nuklear mula beroperasi semula.

“Industri akan dikecualikan daripada pengurangan beban ini,” katanya kepada pemberita di Islamabad.

Tenaga elektrik kembali ke pusat bandar semalaman, termasuk bandar Karachi dan Lahore.

Para penjual di Muzaffarabad memanaskan badan sambil menyalakan unggun api di pasar semasa bekalan elektrik terputus di seluruh Pakistan kelmarin. – AFP

Setiausaha Agung Persatuan Kilang Tekstil Semua Pakistan, Shahid Sattar menganggarkan kerugian sebanyak $70 juta kepada sektor itu, pengeksport terbesar Pakistan dan penggalak penting rizab pertukaran asing.

Kira-kira 90 peratus kilang ditutup kelmarin dengan bekalan gas tidak mencukupi untuk digunakan, katanya.

“Setiap kali berlaku gangguan bekalan elektrik, kilang itu perlu memulakan semula proses dari awal, yang mengambil banyak masa dan sumber,” katanya kepada AFP.

“Kami tidak boleh mengambil dari tempat kami berhenti. Semua benang yang sedang dicelup dan dirawat, dan sebagainya, tidak boleh digunakan lagi. Jadi kami menghadapi kerugian besar akibat insiden itu.”

Ekonomi sudah terumbang-ambing oleh inflasi yang berleluasa, kejatuhan rupee dan rizab pertukaran asing yang sangat rendah, dengan pemotongan kuasa menambah tekanan tambahan kepada perniagaan kecil. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -