Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Bekalan elektrik terputus jejas penerbangan di UK

  LONDON, 23 JUN – Sebilangan besar penerbangan di lapangan terbang ketiga paling sibuk di United Kingdom (UK) telah ditangguhkan atau dibatalkan hari ini selepas bekalan elektrik terputus, kata pengendali lapangan terbang itu.

  Kumpulan Lapangan Terbang Manchester, yang juga mengendalikan lapangan terbang London Stansted dan East Midlands, berkata Lapangan Terbang Manchester telah ‘terjejas oleh bekalan elektrik terputus di kawasan itu awal pagi tadi’.

  “Ia telah menyebabkan gangguan besar-besaran,” kata kumpulan itu di media sosial.

  Bekalan elektrik kini telah dipulihkan di lapangan terbang antarabangsa di utara England, tetapi penumpang yang akan melakukan perjalanan dari Terminal Satu dan Dua diberitahu untuk ‘tidak datang ke lapangan terbang sehingga notis selanjutnya’ kerana penerbangan telah dibatalkan.

  Penumpang untuk Terminal Tiga diberitahu untuk datang ke lapangan terbang seperti biasa tetapi memberi amaran bahawa mereka ‘mungkin terjejas oleh kelewatan’.

  Beberapa risalah menggunakan X, menggambarkan ‘keadaan kelam-kabut’, dengan seorang penumpang mengatakan terdapat ‘bagasi dilemparkan di mana-mana karusel’ dan seorang lagi mengatakan mereka ‘terperangkap di dalam pesawat’.

  Syarikat penerbangan easyJet, yang mengendalikan penerbangan dari Terminal Satu, memberi amaran tentang ‘barisan yang sangat panjang’ atas gangguan semasa mendaftar masuk bagasi, bermakna penumpang hanya boleh menaiki penerbangan dengan beg kabin. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...