Bekalan makanan di Afrika terhenti akibat wabak

HARARE – Dalam serbuan awal pagi di Zimbabwe, anggota polis yang melakukan arahan penutupan bagi membendung penularan wabak koronavirus telah menyita dan memusnahkan tiga tan buah dan sayur segar dengan membakarnya.

Dengan menggunakan tongkat, mereka membubarkan sekumpulan petani luar bandar yang telah melakukan perjalanan malam, melanggar sekatan pergerakan untuk membawa hasil berharga ke salah sebuah pasar paling sibuk di negara ini.

Makanan terbakar ketika para petani pulang dengan tangan kosong, saat yang mengejutkan bagi sebuah negara dan benua yang mengalami kekurangan bekalan makanan. Ini merupakan contoh yang ekstrem bagaimana penutupan dapat memperlambatkan penyebaran koronavirus yang mungkin menyebabkan bekalan makanan Afrika yang sudah terdedah.

Perintah penutupan yang dilakukan di sekurang-kurangnya 33 dari 54 negara di Afrika telah menyekat petani untuk tidak membawa makanan ke pasar dan mengancam penghantaran bantuan makanan kepada penduduk luar bandar. Banyak pasar tidak rasmi di mana berjuta-juta orang ramai membeli bekalan makanan mereka ditutup.

Kira-kira satu dari setiap lima orang di Afrika, hampir 250 juta, sudah tidak memiliki bekalan makanan yang mencukupi sebelum wabak virus berkenaan, menurut Organisasi Makanan dan Pertanian. Seperempat penduduk di Afrika sub-Sahara kekurangan zat makanan.

Gambar bertarikh 10 April 2020 menunjukkan orang ramai yang terdesak merempuh pagar ketika pengagihan sumbangan makanan bagi mereka yang memerlukan ketika negara itu berdepan dengan penularan wabak COVID-19 di Kibera. – AP
Gambar fail bertarikh 13 April 2020 menunjukkan seorang wanita membeli sayur tomato dan bawang dari penjual jalanan di Lagos, Nigeria. – AP
Seorang anggota polis ketika mengarahkan para gelandangan dan penduduk setempat untuk melakukan penjarakan sosial ketika menunggu giliran bagi mendapat sumbangan makanan dari penderma peribadi. – AP
Gambar fail bertarikh 13 April 2020 menunjukkan keadaan lenggang di sekitar kawasan gerai di tepi jalan di Lagos, Nigeria. – AP

“Ini sesuatu yang berlipat ganda dari wilayah lain,” kata Sean Granville-Ross, pengarah Afrika di agensi bantuan Mercy Corps. “Dengan penutupan negara, penutupan sempadan dan kemampuan untuk mengakses makanan dibendung, kesan daripada COVID-19 terhadap Afrika mungkin seperti yang tidak pernah kita lihat sebelumnya.”

Penutupan tanpa persetujuan untuk menolong orang miskin “boleh sangat mempengaruhi kita,” kata Lola Castro, pengarah wilayah di Afrika selatan untuk Program Makanan Dunia PBB.

Kibera sebuah kawasan yang sesak di ibu negara Kenya, Nairobi, sudah berada di titik pemecahan. Minggu lalu, ribuan orang putus asa bergegas mencari bantuan makanan di pusat pengedaran, menyebabkan berlakunya rempuhan.

Program Makanan Dunia sudah memberi makan berjuta-juta orang di Afrika, terutama penduduk luar bandar yang sering mengalami bencana seperti banjir dan kemarau, selain konflik bersenjata, kegagalan pemerintah, malah penyakit belalang. Pandemik ini telah menambahkan lagi kesukaran.

Di Sudan, di mana sekatan untuk memerangi virus itu menghalang pekerja bantuan daripada menjangkau sekitar 9.2 juta orang yang memerlukan bantuan, menurut PBB.

Kemarau paling teruk dalam beberapa dekad sudah mengancam sekitar 45 juta orang yang kelaparan di seluruh selatan Afrika, di mana para petani masih dalam pemulihan dari dua taufan dahsyat yang melanda Mozambik, Zimbabwe dan Malawi tahun lalu.

Somalia, salah sebuah negara yang paling miskin di dunia, sedang berjuang untuk mendapatkan makanan bagi orang-orang yang tinggal di kawasan yang dikuasai ekstremis. Dua bulan yang lalu, ia mengisytiharkan darurat kebangsaan atas wabak belalang gurun yang memakan puluhan ribu hektar tanaman dan padang rumput, sekali gus menyebabkan 20 juta orang mengalami kekurangan makanan di Afrika Timur. Sekarang belalang sudah kembali, malah lebih banyak lagi kali ini.

Di wilayah Sahel Afrika Barat, hampir 30 juta berjuang mencari makanan, kata Granville-Ross dari Mercy Corps. Di atas permasalahan ini, Bank Dunia mengatakan virus itu dapat menimbulkan ‘krisis keselamatan makanan yang teruk di Afrika.’

Di antara mereka yang berisiko adalah berjuta-juta kanak-kanak yang biasanya diberi makan melalui program makanan sekolah WFP. Beberapa minggu selepas virus itu menyerang Afrika, begitu banyak sekolah ditutup sehingga 65 juta kanak-kanak sekarang kehilangan sumber makanan, kata WFP kepada media.

Bagi kebanyakan orang Afrika, yang menjadi perhatian utama adalah bukan virus tetapi untuk bertahan menghadapi penutupan.

“Sebilangan besar penduduk Afrika bekerja di sektor tidak rasmi dan perlu keluar setiap hari,” kata ketua wilayah Organisasi Kesihatan Dunia Afrika Matshidiso Moeti. “Saya fikir semuanya disebabkan oleh akses makanan.”

Virus ini bergerak lambat untuk menyebar di Afrika, yang belum mengalami banyak kes dan kematian yang disaksikan di beberapa buah kawasan di Eropah, Asia dan Amerika Syarikat. Benua yang hampir 1.3 bilion orang telah melaporkan lebih dari 15,000 kes dan 815 kematian, walaupun angka tersebut mungkin kurang dilaporkan.

Tetapi sementara korban masih dalam keadaan rendah, ‘majoriti besar’ ekonomi yang berisiko terkena wabak yang berada di Afrika, menurut WFP.

“Bagi kebanyakan negara miskin, kemelesetan ekonomi akan lebih dahsyat daripada penyakit itu sendiri,” kata WFP. Badan amal Britain Oxfam memberi amaran bahawa jika Afrika tidak mendapat bantuan, perang melawan kemiskinan akan kembali semula sehingga 30 tahun lagi.

Pada kebiasaannya orang-orang Afrika tidak dapat mengharapkan banyak pertolongan dari kerajaan, yang kebanyakannya sudah menanggung hutang besar dan simpanan mata wang asing yang rendah. Kejatuhan harga minyak dan mineral global membawa kepada nilai eksport Afrika yang lebih rendah. – AP