Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Bekas menteri Indonesia dipenjara 15 tahun

  JAKARTA, 9 NOV – Mahkamah anti rasuah Indonesia pada kelmarin menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun kepada bekas menteri kabinet selepas mendapati dia bersalah atas rasuah yang dikaitkan dengan pembinaan menara penghantaran telefon bimbit di kawasan terpencil di negara itu.

  Johnny G. Plate, bekas menteri komunikasi dan teknologi maklumat, ditahan pada bulan Mei selepas disoal siasat sebagai sebahagian daripada siasatan oleh pejabat peguam negara di Jakarta. Dia ditahan bersama lima suspek lain, termasuk tiga daripada sektor swasta, selepas kira-kira 60 orang disoal siasat mengenai proses perolehan.

  Mahkamah juga memerintahkan Plate membayar denda 1 bilion rupiah (AS$63,765) — atau menghabiskan tambahan enam bulan penjara — dan juga membayar balik negara untuk kerugian 15.5 bilion rupiah (AS$988 ribu).

  Semasa perbicaraan, yang bermula pada bulan Jun, pihak pendakwa raya mendakwa bahawa Plate mengubah syarat projek perolehan AS$533 juta dan bilangan tapak pembinaan tanpa menjalankan kajian kebolehlaksanaan dan bahawa dia secara peribadi memperkayakan dirinya dalam jumlah AS$1.2 juta.

  Projek pembinaan yang melibatkan Plate bermula pada penghujung 2020 untuk menyediakan liputan telefon mudah alih kepada lebih 7,900 tempat kosong di kawasan terluar, tertinggal dan terpencil di Indonesia di wilayah Papua, Sulawesi, Borneo, Sumatera dan Nusa Tenggara Timur.

  Plate, yang merupakan sebahagian daripada parti gabungan pemerintah NasDem, adalah bekas menteri kelima daripada pentadbiran Presiden Joko Widodo yang akan didakwa dan dijatuhi hukuman kerana rasuah, membayangi usaha presiden untuk membersihkan kerajaan sementara beliau mencari pengganti selepas beliau penggal tamat pada 2024.

  Pada bulan Oktober, Suruhanjaya Pembasmian Rasuah menahan Syahrul Yasin Limpo, ahli politik kedua dari parti NasDem, yang juga bekas menteri pertanian. – AP

  Presiden Indonesia, Joko Widodo (kiri) dan Menteri Luar Retno Marsudi (kanan) memeriksa bekalan bantuan untuk rakyat Palestin di Gaza, sebelum berlepas di pangkalan udara Halim Perdanakusuma di Jakarta, Indonesia, Sabtu, 4 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...