Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Bekas menteri penerangan Myanmar dipenjara

  YANGON, 29 NOV – Bekas menteri penerangan Myanmar dipenjarakan hari ini kerana menghasut dan melagakan tentera, kata sumber keselamatan kepada AFP, beberapa minggu selepas dia ditangkap kerana menyebarkan ‘maklumat salah’ di media sosial.

  Ye Htut telah dijatuhkan hukuman 10 tahun di bawah dua undang-undang jenayah hasutan terhadap tentera berikutan perbicaraan di penjara Insein Yangon, kata sumber keselamatan kepada AFP.

  Sumber itu, yang enggan namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan media, tidak memberikan butiran lanjut.

  Ye Htut telah ditangkap pada beberapa hari Oktober selepas saluran Telegram pro-junta menuduhnya mendedahkan alamat seorang pegawai tentera yang telah bersara.

  Beliau adalah menteri penerangan dan jurucakap presiden di bawah kerajaan tentera Thein Sein, yang menyerahkan kuasa kepada Aung San Suu Kyi berikutan pilihan raya penting 2015.

  Ye Htut di penjara 10 tahun kerana menghasut pada 29 November. – AFP

   

  Pentadbiran Thein Sein membenarkan beberapa liberalisasi ekonomi dan sosial, termasuk memberikan parti pembangkang Suu Kyi akses kepada politik perdana tetapi juga berkuasa semasa gelombang keganasan agama yang membawa maut.

  Ye Htut mendapat gelaran ‘Menteri Facebook’ pada masa itu kerana kerap menghantarnya di rangkaian media sosial, yang merupakan antara yang paling popular di negara ini.

  Selepas persaraannya, dia kekal aktif di platform, berkongsi butiran tentang perjalanannya.

  Kali terakhir dia menyiarkan pada 27 Oktober semasa lawatan ke Tasik Inle, tempat popular untuk pelancong.

  Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tentera, yang menghadapi tentangan bersenjata sejak merampas kuasa dalam rampasan kuasa 2021, telah menahan beberapa pegawai perdagangan ketika konflik melanda ekonomi Myanmar

  Bulan lalu dua sekutu ketua junta Min Aung Hlaing masing-masing di penjara dua puluh tahun kerana rasuah dan salah guna kuasa. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...