Bekas pesakit kanser terima sumbangan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 NOV – Seramai 97 orang pesakit dan bekas pesakit kanser payudara telah menerima Infak Sumbangsih Prihatin anjuran Kumpulan Sokongan Kanser Payudara Brunei (BBCSG) baru-baru ini.

Penyerahan infak sempena Bulan Kesedaran Kanser Payudara itu dilakukan melalui pemindahan ke akuan bank pesakit. Sementara itu, empat penerima yang tidak mempunyai akuan bank diserahkan secara fizikal dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Majlis penyampaian berlangsung di kediaman Presiden BBCSG, Hajah Aminah binti Haji Momin di mana sumbangan sebanyak $100 diberikan kepada setiap penerima. Seterusnya, majlis diteruskan de-ngan penyerahan derma kepada tiga orang penerima di mana $200 diberikan kepada waris pesakit kanser yang telah kembali ke rahmatullah.

Turut hadir menyaksikan penyerahan sumbangan itu ialah Timbalan Presiden BBCSG, Hajah Linda Aini binti Abdullah. Di samping itu, sumbangan turut disampaikan kepada seorang bekas pesakit kanser payudara berumur 81 tahun yang tinggal di Daerah Belait.

Sumbangan diserahkan oleh Bendahari Kehormat BBCSG, Profesor Madya Dr Hajah Mas Rina Wati binti Haji Abdul Hamid yang telah berlangsung di Lumut, Seria. Sumbangan Sumbangsih Prihatin dan Balasungkawa berkenaan adalah hasil daripada Tabung Dana BBCSG.

Hajah Aminah menyampaikan sumbangan derma kepada waris salah seorang pesakit kanser payudara.