Bekas raja Sepanyol langsai hutang 4.4 juta euro

MADRID, 26 FEB – Bekas raja Sepanyol yang dilanda skandal, Juan Carlos I, yang kini tinggal dalam buangan, telah melangsaikan hutang hampir 4.4 juta euro (AS$5.3 juta) dengan pihak berkuasa cukai Sepanyol, kata peguamnya hari ini.

Penyelesaian yang kedua seumpamanya dalam waktu kurang dari tiga bulan membangkitkan persoalan mengenai hal ehwal kewangannya dan semakin merosakkan reputasi monarki Sepanyol.

Cukai dikenakan atas nilai penerbangan jet peribadi yang dibayar oleh yayasan yang berpusat di Liechtenstein milik sepupu jauh yang dianggap sebagai pendapatan dari cukai.

“Juan Carlos mengarahkan saya untuk mengungkapkan fakta bahawa beliau menyerahkan kepada penguasa cukai perisytiharan sukarela yang mengakibatkan hutang cukai 4,395,901,96 euro,” kata peguamnya dalam suratnya, yang mengesahkan laporan akhbar.

Pada bulan Disember, bekas raja yang berusia 83 tahun itu, sejak Ogos lalu dalam pelarian di Emiriah Arab Bersatu, menyelesaikan hutang cukai hampir 680,000 euro (AS$820,000) berikutan pengakuan sukarela mengenai pendapatan yang sebelumnya.

Gambar fail pada 6 Disember 2018, mantan Raja Sepanyol, Juan Carlos ketika menghadiri ulang tahun ke-40 Perlembagaan Sepanyol di parlimen di Madrid. Juan Carlos I telah melangsaikan hutang hampir 4.4 juta euro dengan pihak berkuasa cukai Sepanyol, kata peguamnya hari ini. – AFP

Penyelesaian itu dikaitkan dengan siasatan yang diumumkan bulan lalu oleh peguam negara Sepanyol.

Ia menyiasat sama ada bekas raja yang dilanda skandal itu menggunakan kad kredit yang dikaitkan dengan akaun yang tidak didaftarkan atas namanya yang boleh menjadi kemungkinan kesalahan pengubahan wang haram.

Pembayaran kad kredit itu berlaku setelah Juan Carlos turun takhta pada tahun 2014, yang bermakna bahawa beliau tidak dilindungi oleh kekebalan daripada pendakwaan yang dinikmati sebagai ketua negara.

Bekas raja itu menjadi sasaran dua penyiasatan lain mengenai urusan kewangannya, termasuk yang berkaitan dengan kontrak kereta api berkelajuan tinggi di Arab Saudi.

Juan Carlos tidak didakwa melakukan jenayah dan peguamnya mengatakan beliau akan kembali ke Sepanyol jika diperlukan atas alasan undang-undang. – AFP