Bekerjasama ke arah yang lebih baik

Isu mengenai pengangguran sering menjadi topik yang dibincangkan negara sejak kebelakangan ini.

Isu ini semakin membimbangkan berikutan bilangan penganggur semakin meningkat setiap hari. Malah beribu-ribu pelajar telah berjaya menamatkan pengajian mereka setiap tahun dan separuh daripada mereka akan berdepan masalah mencari pekerjaan. Pihak tertentu sering kali mengadakan pameran kerjaya yang diadakan di institusi pendidikan tinggi malah iklan-iklan pekerjaan di Internet, justeru mengembirakan hati bagi pencari pekerjaan.

Walau bagaimanapun, adakah terdapat sebarang kekosongan pekerjaan di luar sana?

Sejak i-Ready diperkenalkan, trend untuk memilih pekerjaan tidak lagi menjadi alasan yang munasabah bagi pengangguran. Saya turut menyaksikan pemegang ijazah berkesudian menerima gaji sekitar BND600 untuk bekerja di restoran-restoran atau kafe.

Oleh yang demikian, apa yang salah di sini? Siapakah yang bertanggungjawab? Adakah isu ini telah dipandang serius oleh pihak-pihak yang tertentu?

Negara Brunei Darussalam pernah menjadi salah sebuah negara miskin tidak lama dahulu namun sekarang kita diberkati dengan penemuan minyak dan gas yang memberikan sumber kekayaan kepada negara kita.

Kita tidak tahu berapa lama lagi sumber minyak dan gas akan bertahan dan sekarang adalah masa untuk kita melihat ekonomi negara tanpa minyak dan gas. Kita boleh menjadi lebih baik dan bijak dalam menyentuh perkara ini.

Negara Brunei Darussalam adalah rumah dan negara kita, justeru, kita harus bekerjasama bagi menyelamatkan bangsa dan juga penduduknya. Putaran waktu sentiasa berdetik, inilah masa untuk kita membuat perbezaan. – Badal HS