Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Belajar kehidupan luar dari awal

  STAVANGER, NORWAY – Di tanah pergunungan dan fjord, kehidupan luar bermula lebih awal. Itulah sebabnya seramai 11,000 kanak-kanak prasekolah memulakan hari mereka pada minggu ini dengan mengembara berjalan kaki di sekitar tadika di Norway.

  Dengan memakai pakaian jumpsut luar yang tipikal kanak-kanak kecil di negara ini, kanak-kanak dari kira-kira 400 pusat asuhan merancang laluan mini melalui hidupan liar Norway.

  “Kami berharap kami dapat memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk menjadi kanak-kanak luar”, kata Kristin Oftedal dari Persatuan Trekking Norway, sebuah organisasi sukarelawan yang bertujuan untuk mempromosikan aktiviti luar. “Kami percaya kanak-kanak luar adalah kanak-kanak yang gembira.”

  Pengembara cilik Nordic akan membesar dalam masyarakat di mana kehidupan luar dianggap seperti agama.

  Menurut data rasmi terkini, 97 peratus warga Norway mengambil bahagian dalam beberapa jenis aktiviti luar pada tahun 2021. Ia berbanding dengan hanya 54 peratus rakyat Amerika, menurut Yayasan Luar, sebuah persatuan industri luar Amerika Syarikat.

  Kanak-kanak mengambil bahagian dalam aktiviti berjalan kaki yang ditawarkan oleh Persatuan Pelancongan Norway di Brekkeskogen, Norway. – Gambar AP
  Gambar AP
  Gambar AP

  Perkara itu tidak mengejutkan. Masa lapang untuk negara Scandinavia dengan penduduk berjumlah 5.3 juta ini selalunya berkisar tentang perjalanan ke kabin di pergunungan.

  Beribu-ribu warga Norway mempunyai akses ke kabin – sesetengahnya di pergunungan, yang lain di tepi pantai – yang digunakan mereka sebagai tempat percutian bebas daripada kehidupan seharian.

  Selain 440,000 kabin milik keluarga, terdapat kira-kira 550 tapak yang dikendalikan oleh sukarelawan dari Persatuan Trekking Norway.

  Sukarelawan yang sama juga mengekalkan 27,000km laluan mendaki dan ski. Dan perkataan Ts kecil berwarna merah dilukis pada batu dan tiang yang menandakan laluan, sudah biasa bagi penduduk Norway di seluruh negara.

  Perdana Menteri, Jonas Gahr Stoerre menyifatkannya sebagai ‘lampu cahaya alam semula jadi’ dan ‘sahabat pejalan kaki’ dan pada tahun 2021, 82 peratus orang dewasa melaporkan bahawa mereka mendaki pada satu ketika sepanjang tahun.

  Tetapi Oftedal memberi amaran mengenai sikap mudah berpuas hati.

  Organisasinya telah mengemukakan idea ‘Turbo Traak’ untuk kanak-kanak kecil sebahagiannya sebagai cara menghentikan gaya hidup sedentari yang dilihatnya telah menular dalam masyarakat Norway.

  “Berada di luar rumah adalah sangat penting untuk golongan muda, baik dari segi fizikal mahupun mental,” kata Oftedal kepada The Associated Press.

  “Mereka akan mempelajari kemahiran dan sikap yang boleh dibawa mereka sepanjang hidup mereka.”

  Dia berharap diploma yang diberikan kepada setiap pejalan kaki cilik itu akan menjadi langkah pertama mereka ke arah menjadi generasi peminat aktiviti luar. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...