Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Belajar tangani kecemasan kebakaran

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 SEPT – Dengan matlamat untuk meningkatkan kesedaran mengenai bahaya kebakaran, memupuk rasa tanggungjawab serta menerapkan ilmu pengetahuan mengenai aspek keselamatan kebakaran, seramai 200 orang murid bersama guru-guru dan kakitangan Sekolah Ugama Panaga Seria telah menjalani Latihan Kebakaran Elektrik dan Pengosongan Bangunan pada 22 September lalu.

Latihan itu dibantu oleh anggota dari Balai Bomba Seria yang diketuai oleh SO Ajak bin Jais bersama Unit Perhubungan Awam Cawangan Operasi B, Daerah Belait.

Turut hadir semasa latihan dijalankan ialah Pemangku Stesen Komander Balai Bomba Seria, Pemangku ASFR Sulaiman bin Omar.

Semasa latihan itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) telah memberikan penerangan mengenai bahaya apabila berlakunya kebakaran serta tindakan yang perlu diambil bila berlakunya kebakaran terutama menghubungi talian kecemasan 995 dan mengetahui tatacara yang betul penggunaan alat pemadam api.

Demonstrasi tatacara penggunaan alat pemadam api dengan betul telah disampaikan oleh DSO Mohd Ali bin Haji Amlee.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -