Belarus teruskan perlawanan bolasepak

MINSK, 29 MAC – Ketika seluruh Eropah menutup semua kedai-kedai mereka untuk menangani COVID-19, namun berbeza di Belarus, perniagaan mereka tetap dibuka seperti biasa.

Restoran-restoran di negara bekas Republik Soviet itu terus menghidangi makanan dan liga bolasepak di negara itu masih diteruskan.

Walaupun di negara-negara Eropah lain sedang bergelut dengan COVID-19, kehidupan berjalan seperti biasa di negara itu dan kurang dikawal.

Presiden Belarus, Alexander Lukashenko telah menolak krisis kesihatan global itu sebagai ‘psikosis’ dan enggan mengikuti contoh dunia dengan mengenakan perintah berkurung.

Dengan kurang daripada 100 kes positif dan tiada kes kematian di Belarus, Lukashenko minggu ini menasihatkan orang ramai supaya tidak panik. Satu langkah yang sangat berbeza dengan liga Eropah di tempat lain.

Aksi perlawanan bola sepak antara C Minsk dan FC Dinamo Minsk di Kejohanan Belarus di Minsk pada 28 Mac. Belarus meneruskan pertandingan itu walaupun semua liga di Eropah membatalkannya untuk membendung penyebaran COVID-19. – AFP

Langkah-langkah khas telah disediakan seperti memeriksa suhu peminat dengan pengimbas suhu untuk mereka yang memasuki stadium dan mereka akan melakukan pembasmian kuman di stadium mereka sebanyak dua kali sehari. Saluran televisyen awam di Rusia telah membeli hak penyiaran untuk menyaksikan perlawanan liga itu.

Bekas bintang Belarus, Alexander Hleb mencadangkan bahawa ia dapat dimeriahkan lagi jika ada ketibaan Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo.

“Kami telah mengambil semua langkah yang disyorkan oleh Kementerian Sukan. Semua orang yang bersentuhan dengan peminat dibekalkan dengan sarung tangan,” kata jurucakap Persekutuan Bolasepak Belarus, Alexsandr Aleinik.

“Para peminat yang datang menyaksikan perlawanan menjarakkan diri mereka di stadium semasa menonton,” tambahnya.

Dalam akhbar dan televisyen negeri mula bercakap mengenai pandemik yang kini telah membunuh lebih daripada 25,000 orang. Tetapi mereka masih berpegang bahawa perintah berkurung bukan penyelesaiannya. Minsk, ibu negara Belarus, telah menjadi sunyi sejak beberapa hari lalu, warga yang berusia lebih daripada 65 tahun digalakkan untuk kekal di dalam rumah, murid-murid pula tidak bersekolah.

Kereta api yang biasa penuh sesak sudah mula berkurangan, di mana kebanyakan syarikat membenarkan kakitangan mereka untuk bekerja dari rumah. – AFP