Beli rumah dapat janda

BANDUNG, 23 OGOS – Demi memastikan rumahnya dapat dijual, seorang wanita di Bandung, Indonesia turut menawarkan dirinya untuk dikahwini sesiapa yang mahu membeli rumah bernilai Rp250 juta (kira-kira AS$16,932).

Menurut laporan portal Detik News, Ayu Novi Astianah, 31, ibu tunggal dengan dua anak, mengambil keputusan menyelesaikan masalah kewangan untuk mendapatkan modal perniagaan dan menyara keluarga hasil jualan rumah itu.

“Sukar untuk menjual rumah ini, jadi saya fikir jika ada pembeli dan ada jodoh, saya sedia bernikah dengannya.

“Saya tidak mahu membuat pinjaman bank kerana bimbang akan membebankan,” katanya yang baru berpisah dengan suaminya Mei lalu.

Dia mengakui pada awalnya memang berasa malu kerana menawarkan iklan seperti, ‘beli rumah dapat seorang janda’.

“Pada mulanya saya malu tetapi saya tiada pilihan lain, saya perlu menjual rumah ini dengan cepat, lagipun saya bukan lakukan jenayah,” katanya.

Selepas beberapa jam iklan itu dimuat naik di laman sosial, ia menjadi tular termasuk di beberapa kumpulan di WhatsApp.

“Saya terima banyak tawaran, namun berharap lelaki itu mesti berpengetahuan agama dan akhlaknya baik dengan harapan dia dapat membimbing saya serta anak-anak.

“Jika rumah ini terjual, saya akan berpindah ke rumah keluarga bersama anak, Saqila Ayu Ramadhani, 12 dan Alzena Shanum Fasya, 3,” katanya. – Agensi

Gambar kombo rumah (kanan) yang ingin dijual oleh Ayu Novi Astianah, ibu tunggal bersama dua anaknya. – Agensi