Tuesday, August 16, 2022
23.6 C
Brunei

Belia diseru lengkapkan diri

-

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OGOS – Masa sangat berharga dan boleh berlalu dengan pantas, maka ia perlu dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya agar kehidupan dijauhi dari lembah kerugian.

Khatib dalam khutbah Jumaat bertajuk ‘Belia Tonggak Kekuatan Negara’ menekankan perkara itu hari ini, menambah bahawa masa yang paling berharga ialah masa muda, sejajar dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud, “Rebutlah lima perkara sebelum kamu didatangi oleh lima perkara yang lain. Masa muda mu sebelum tua mu, masa sihat mu sebelum sakit mu, masa kaya mu sebelum fakir mu, masa lapang mu sebelum kesibukan mu dan masa hidup mu sebelum mati mu.”

Oleh itu, beliau mengingatkan para belia agar menghargai dan menggunakan usia dan masa mereka dengan sebaik-baiknya, kerana pada usia itulah masa yang terbaik untuk membina jati diri, menghiasi peribadi dengan akhlak yang mulia dan paling utama adalah memantapkan diri dengan iman dan takwa.

“Belia merupakan cerminan masa hadapan sesebuah negara. Apabila mantap belianya, maka akan bersinar dan bercahayalah masa hadapan sesebuah negara itu. Jika sebaliknya, nescaya masa hadapan negara tersebut akan suram dan gelap.

“Maka tidak diragukan lagi bahawa belia adalah aset yang amat bernilai dan merupakan tonggak serta kekuatan bagi sesebuah negara,” tekannya.

Menurutnya, para belia perlu dididik dan dibimbing dengan sempurna agar kelak mereka menjadi generasi yang beriman, berilmu, beramal dan bertakwa serta bertanggungjawab terhadap agama, bangsa dan juga negara.

Generasi muda atau belia merupakan tiang dan sandaran negara serta menjadi sumber tenaga manusia yang sangat bernilai di mana pada mereka diletakkan cita-cita dan harapan negara pada masa hadapan.

Sebagai harapan negara, mereka memikul tanggungjawab yang amat besar. Oleh itu, mereka perlu dibentuk dan dipersiapkan dengan tarbiah, nilai-nilai dan kefahaman Islam sejak kecil lagi bagi menanai matlamat dan aspirasi negara yang dicintai, ujarnya.

Bertepatan dengan Hari Belia Kebangsaan yang disambut pada 1 Ogos setiap tahun, belia negara ini berkumpul dengan tujuan bermakna sekali gus mendapat pengiktirafan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam yang menghargai pergerakan belia tanah air.

Ujarnya, dalam usaha membangun belia di negara ini kerajaan sentiasa memberi perhatian melalui penyediaan berterusan program-program pembangunan kapasiti, kemudahan prasarana, infrastruktur dan sebagainya.

Sejajar dengan tema sambutan pada tahun ini iaitu ‘Belia Siaga Masa Depan’ memperlihatkan bahawa belia adalah tonggak utama negara dalam menentukan hala tuju dan kemajuan negara pada masa depan.

“Betapa pentingnya belia pada sesebuah negara terletak pada peranan belia itu sendiri sebagai pemaju kepada pembangunan negara pada masa depan. Mempersiapkan diri belia dengan acuan yang berkualiti adalah penting untuk melahirkan belia yang cemerlang.

Bukan sahaja dalam pendidikan, sahsiah dan kerohanian, tetapi juga belia yang berkemahiran, inovatif dan kreatif supaya sejajar dengan kepesatan kemajuan dunia dalam pelbagai bidang,” tekan khatib.

“Akhirnya bagi menjamin kemakmuran dan kemajuan negara kita ini agar berterusan dan sentiasa membangun dari semasa ke semasa, kita amat memerlukan golongan pelapis belia kerana merekalah yang bakal mengganti bagi meneruskan usaha membangun ummah dan negara pada masa hadapan. Sama-samalah kita berdoa semoga belia-belia dan seluruh rakyat serta penduduk negara kita sentiasa berada di atas landasan yang benar dan diredai Allah SWT jua,” ujar khatib di penghujung khutbah.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -