Belia Lubnan aktif berbasikal ketika sekatan

BEIRUT – Sudah menjadi pemandangan umum di Lubnan baru-baru ini iaitu semakin ramai lelaki dan wanita muda mengayuh basikal sejak kerajaan mengenakan perintah sekatan untuk membendung penularan wabak COVID-19.

Iyad Berro, seorang penunggang basikal yang bersemangat, mengatakan kepada media bahawa dia memperbaiki basikalnya yang sudah lama diabaikan dua bulan lalu ketika Lubnan mengenakan langkah-langkah penutupan setelah wabak koronavirus.

“Langkah-langkah penutupan membantu saya menemui semula hobi berbasikal lama saya di tengah-tengah penutupan gim dan keputusan kerajaan untuk memaksa jadual pergerakan kereta harian bergantung pada nombor plat,” kata Berro.

Berro, seorang pereka grafik, menunggang basikalnya hampir setiap hari sejak dua bulan yang lalu untuk bersenam dan, dalam beberapa keadaan, untuk sampai ke pejabatnya yang terletak pada jarak yang cukup jauh dari rumahnya.

“Dahulu kita terbiasa memandu kereta sehingga kita lupa kita boleh menggunakan alat pengangkutan yang lebih murah dan lebih sihat pada masa yang sama,” tambahnya.

Seorang lelaki melintasi grafiti yang menggalakkan orang ramai menggunakan basikal di Beirut, Lubnan. – Xinhua
Seorang pekerja mengatur basikal di kedai menyewakan basikal. – Xinhua

Berbasikal juga sudah menjadi kebiasaan di kawasan lain di negara ini, iaitu di kampung-kampung, di mana orang dapat bergerak dengan lebih bebas.

Sebagai contoh, sekumpulan pemuda lelaki dan wanita Lubnan biasanya bertemu pada waktu pagi di pintu masuk Khiam, sebuah bandar di selatan Lubnan, untuk memulakan lawatan berbasikal di jalan-jalan pergunungan.

Pelajar universiti Farid al-Hajj, peminat basikal, mengatakan kepada media bahawa penangguhan aktiviti ekonomi dan akademik untuk mencegah penyebaran COVID-19 telah memberi peluang orang muda untuk mengembangkan hobi dan mengatur perjalanan jarak antara 10km hingga 50km.

“Perjalanan ini sihat dan membolehkan kami menikmati keindahan alam,” kata al-Hajj.

Salim Fahd, ahli Kelab Sukan Al-Amal di bandar selatan Kfar Kila, mengatakan kepada media bahawa permintaan untuk basikal telah meningkat berikutan kuarantin domestik dan penjarakan sosial yang dikenakan oleh kerajaan.

“Terdapat permintaan basikal yang belum pernah terjadi sebelumnya oleh orang muda Lubnan, yang telah menghabiskan masa lapang untuk hobi dan bukannya tinggal di rumah sepanjang hari,” jelas Fahd.

Fahd menunjukkan bahawa berbasikal adalah salah satu latihan paling sihat yang dilakukan oleh sebilangan besar lelaki dan wanita muda.

Hanan Olabi, jurulatih di Kelab Sukan Al-Fatwa, mengatakan kepada media bahawa sebilangan besar orang yang biasanya bersenam di gim telah mula berbasikal di tengah penutupan kelab sukan kerana wabak COVID-19.

Pemilik kedai basikal sangat gembira dengan kenaikan permintaan basikal sejak penguatkuasaan penutupan kunci di negara ini.

Gerges Khoury, pemilik kedai basikal, mengatakan penjualan basikal di kedainya meningkat sebanyak 65 peratus, sementara sebahagian besar permintaannya menumpukan pada basikal terpakai dengan harga mulai dari AS$500 hingga AS$600.

Mereka yang bekerja dalam perniagaan yang menawarkan perkhidmatan penyelenggaraan dan pembaikan basikal juga menyatakan kebahagiaan mereka dengan peningkatan perniagaan baru-baru ini.

“Kami bekerja semula dalam penyelenggaraan dan pembaikan basikal setelah sekian lama mengalami kelembapan,” kata Hassan Abu Ghida, pemilik South Bikes, sebuah kedai pembaikan basikal.

Namun, dia menambahkan bahawa penutupan syarikat tempatan dan asing menimbulkan cabaran besar kepada perniagaannya kerana dia tidak mampu mendapatkan alat ganti basikal. – Xinhua