Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Belia Persatuan Foochow Belait buat persembahan tarian singa

  Oleh Daniel Lim –

  BELAIT, 12 FEB – Bagi memeriahkan lagi suasana sambutan Tahun Baharu Cina (TBC) dalam menyambut Tahun Naga, Bahagian Belia Persatuan Foochow Daerah Belait telah mula mengadakan persembahan tarian singa, hari ini.

  Bermula di bangunan utama persatuan itu di Jalan Bunga Raya, para belia dan ahli-ahli jawatankuasa Bahagian Belia persatuan berkumpul untuk menghadiri mesyuarat pagi sebagai persediaan menghadapi hari-hari yang akan datang.

  Kumpulan itu kemudiannya berpecah kepada dua kumpulan untuk melawat rumah-rumah dan premis perniagaan terpilih yang telah menjemput rombongan singa membuat persembahan.

  Salah sebuah rumah di mana kumpulan berkenaan membuat persembahan adalah kediaman Tan Tei Tei yang merupakan pengerusi persatuan itu. Rombongan singa disambut dengan mercun bertubi-tubi diiringi paluan rentak gendang.

  Singa kemudiannya memasuki rumah dan bertemu dengan ahli keluarga dan tetamu, membawa mereka kemakmuran dan tuah dalam Tahun Naga.

  Pada sebelah petang, kumpulan Singa meneruskan persembahan ke rumah-rumah dan perniagaan lain di seluruh Daerah Belait.

  Gambar ramai rombongan singa dan jawatankuasa Bahagian Belia Persatuan Foochow Daerah Belait menyerahkan limau kepada perwakilan Goldunited Sdn Bhd. – GAMBAR OLEH DANIEL LIM
  Tarian singa yang diadakan di salah satu lokasi. – GAMBAR OLEH DANIEL LIM

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...