Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

Belia serlah kreativiti, jana pendapatan menerusi Youtube

-

Oleh Nurdiyanah R.

Penularan wabak COVID-19 di seluruh dunia termasuk negara kita, telah memacu kehidupan ke arah norma baharu yang mencetuskan situasi sosial dan ekonomi global yang tidak menentu.

Keadaan tersebut turut menyaksikan manusia menjadi semakin kreatif menjana pendapatan melalui pelbagai platform media sosial seperti Facebook, Instagram, YouTube dan sebagainya.

Serlah bakat belia Youtubers

YouTube kini antara salah satu rangkaian media sosial paling popular dan mudah untuk menjana pendapatan secara sampingan mahu pun sepenuh masa bagi seseorang kerana manfaatnya yang membolehkan sesiapa sahaja untuk memuat naik, menonton, menilai, berkongsi dan memberi komen kepada pelbagai genre kandungan video dihasilkan.

Lebih menarik lagi, tiada peraturan khusus dalam mencipta dan memuat naik kandungan video ke platform media sosial ini yang bakal ditonton segenap lapisan masyarakat dari seantero dunia.

Hakikatnya, hanya dengan cara menzahirkan bakat-bakat tertentu dan mempersembahkan nilai-nilai kreativiti dalam media sosial berkenaan dan atas sebab tarikan video yang dimuatkan itu menjadi tular di mana-mana maka ia mampu ‘menggemukkan dompet’ sesiapa sahaja selagi tiada istilah berputus asa pada diri.

Tiga orang ahli panel Youtuber kalangan belia tempatan terdiri daripada Ibrahim Kamit, Fifi Reesha dan Fasting Bro semasa berkongsi pengalaman mereka di samping Awang Abdul Aziz selaku moderator ketika berlangsungnya Program Cakap–cakap Santai bersama Youtubers Belia Brunei secara maya menerusi platform aplikasi Zoom Meeting, sekitar pertengahan bulan lalu.

Sehubungan dengan itu, ke arah memberikan ilmu berguna kepada golongan belia agar lebih kreatif dalam meningkatkan keupayaan diri, Program Cakap–cakap Santai bersama Youtubers Belia Brunei anjuran Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) bersempena Sambutan Kempen Hari Bertindak (DoA) sejajar dengan sempena Hari Sukarelawan Antarabangsa 2021, telah diadakan secara maya, sekitar pertengahan bulan lalu.

Menerusi program dalam talian itu telah berjaya menampilkan tiga orang ahli panel pengguna YouTube belia tempatan terdiri daripada Awang Ibrahim Kamit, Dayang Fifi Reesha dan Awang Hadi Al-Hafiz (Fasting Bro) di samping Awang Abdul Aziz bin Haji Hamdan selaku moderator program.

Awang Ibrahim Kamit mula berjinak-jinak dalam dunia YouTube sejak tahun 2012 bukanlah sesuatu yang mudah untuk menjadi seorang insan bergelar Youtuber tanpa adanya kesabaran dan komitmen yang tinggi kerana apabila ia memerlukan daya kreativiti masing-masing dalam mencurahkan pelbagai idea untuk menghasilkan video-video yang menarik.

“Walau bagaimanapun untuk menjadi seorang Youtuber, keseimbangan dalam kehidupan itu perlu ditetapkan dalam sehari-hari seperti antara memenuhi keperluan dari segi pembelajaran dan juga pembikinan video-video agar kedua-duanya mampu diraih dengan sebaik-baiknya. Pastikan apabila kita membuat video yang benar-benar disukai bukanlah hanya semata-mata untuk wang ringgit,” kongsi lagi yang kini menjadikan Youtuber sebagai kerjaya sepenuh masa.

Penglibatannya dalam bidang berkenaan lebih kepada menghasilkan video-video berunsurkan penceritaan dan komen tentang gaya hidup dan budaya masyarakat dalam bentuk video komedi dan mencatatkan jumlah keseluruhannya lebih 20 juta tontonan dan kini beliau memiliki 299,000 pengikut YouTube.

Lebih dikenali dengan nama Dayang Fifi Reesha atau nama sebenarnya Dayang Nurfareesha binti Fadly Mujanu mula menempah nama sebagai Youtuber sejak tahun 2015 lagi turut berkongsi untuk mencapai pendapatan, seorang Youtuber mestilah memiliki 1,000 pelanggan YouTube dan 4,000 jam tayangan di mana kedua-dua itu merupakan syarat untuk menjadi YouTube Partner sebelum diteruskan kepada pendaftaran tertentu sehingga meraih pendapatan tertentu dari aplikasi tersebut.

“Segalanya kerana minat menyaksikan YouTube sejak di bangku sekolah lagi telah membawa diri ini perlahan-lahan menerokai YouTube dan juga para Youtubers luar negara sehingga mampu menghasilkan video sendiri sekitar 2017 lalu. Ahli keluarga bagaikan support system saya ketika mula menyelami bidang ini dan sehingga ke detik ini,” luahnya yang kini bersyukur meraih pendapatan sampingan menerusi video-video yang dimuatkan di bawah Reesha’s World.

Secara umumnya, insan ini telah mengetengahkan pengisian video yang berkonsepkan video reaction berkenaan dengan isu-isu semasa, hiburan. kisah-kisah remaja, sejarah dan sebagainya. Salah satu video beliau yang mendapat lebih 580,000 tontonan ialah Brunei React to Aksi Bela Palestina di Monas Indonesia.

Beliau yang memberanikan diri untuk meneroka peluang-peluang yang ada di dalam dunia Youtuber ini kini mendapat tempat di hati para Youtuber bukan hanya di negara ini bahkan juga di Indonesia dan Malaysia dengan 106,000 pelanggan YouTube.

Menerusi nama Youtuber, Fasting Bro, Awang Hadi Al-Hafiz mula aktif dalam menerokai bidang berkenaan sejak tahun 2015 di mana dengan bakat daya kreativitinya, beliau mampu menghasilkan pelbagai genre video.

“Dalam meniti bidang ini, selain dari memperoleh pendapatan langsung dari YouTube namun saya juga memanfaatkan beberapa kaedah lain untuk meningkatkan pendapatan melalui platform media sosial ini antaranya dengan membuka perkhidmatan food review berbayar dengan pihak-pihak tertentu di negara ini yang berkeinginan untuk aspek promosi produk.

“Selain itu, untuk meraih tontonan juga, apa sahaja kemahiran yang beliau miliki dimanfaatkan bagi menghasilkan video-video menarik salah satunya melalui terbitan video-video berkonsepkan viral content di mana penggambaran dilakukan dalam situasi memandu sekitar tanah air berbicara topik semasa dan rawak melibatkan tetamu-tetamu jemputan dengan gaya penyampaian unik dan mencuit hati,” ujarnya lanjut yang kini sudah menjadikan platform berkenaan sebagai kerjaya sepenuh masa.

Belia kini lebih berjiwa kreatif

Program yang dijayakan dengan kerjasama Sukarelawan Daerah Tutong (SUKA), Badan Kemajuan dan Kreatif Daerah Tutong (BKKT) dan Kumpulan Penggerak Belia Pusat Belia Tutong (IMPAK) turut diserikan dengan penampilan sebuah kumpulan Youtuber dari Malaysia iaitu RareTV yang sememangnya sudah mencapai kemajuan yang memberangsangkan dalam meniti bakat mereka menerusi YouTube.

Hadir menyaksikan program bual bicara memperkasakan golongan belia berkenaan ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin dan turut dihadiri oleh lebih 110 peserta.

Semasa program tersebut, Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan turut berkesempatan merakamkan penghargaan kepada semua di akhir sesi, bahawa sememangnya program berkisar industri kreatif itu begitu menarik dengan adanya perkongsian ilmu dan pengetahuan mengenai persoalan pengalaman insan-insan bergelar Youtubers yang berjaya sehingga mampu menjana pendapatan.

Jelasnya, dari sebuah jiwa penuh kesungguhan terhadap sesuatu bidang kepada sumber pendapatan, semangat itulah yang perlu ada dalam diri masyarakat tanah air kita. Apa yang dapat kita perhatikan juga, golongan belia pada masa kini lebih berjiwa kreatif, inovatif, memiliki pengetahuan dalam literasi teknologi serta lebih termotivasi dari semasa ke semasa berbanding dengan golongan belia yang berada dalam lingkungan generasi terdahulu.

Yang Berhormat Dato turut mengutarakan bahawa sememangnya tiada masalah untuk golongan belia di negara ini untuk menceburi bidang sebegini lebih-lebih lagi dalam memanfaatkan media sosial dalam kehidupan mereka.

“Saya percaya belia-belia negara kita mampu memiliki daya pemikiran yang lebih besar dalam segala aspek yang diceburi. Para belia Brunei perlu sentiasa bangkit bersatu dan terus maju menceburi apa sahaja platform media sosial dengan sebaik-baiknya.

Tiada perkara yang mustahil untuk kita bergerak lebih maju dan semestinya pihak kementerian akan terus mencari jalan terbaik untuk menyediakan ekosistem yang bersesuaian lebih-lebih lagi dalam usaha untuk melaksanakan cetusan idea yang berkaitan dengan Youtubers Convention pada masa akan datang,” ujarnya.

Turut menyertai sesi perbincangan lebih menumpukan landasan bagi membuka minda belia-belia tanah air untuk berani menyahut cabaran dalam menerokai peluang-peluang khususnya menerusi platform media sosial dengan nilai-nilai positif itu ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Dayang Khairunnisa binti Haji Ash’ari, termasuklah pegawai-pegawai kanan kerajaan, agensi swasta, para pemimpin belia dan belia-belia dari persatuan-persatuan bukan kerajaan, badan-badan, institusi pengajian tinggi dan orang ramai.

Bijak terokai manfaatnya

Secara keseluruhannya, YouTube kini menjadi platform digital untuk menyampaikan saluran maklumat kepada umum. Terdapat pelbagai jenis pengisahan berdasarkan tema. Ada kisah berkaitan kehidupan harian, dekorasi rumah dan sebagainya. Malah ada yang gemar berkongsi pengalaman melancong sama ada di luar mahupun dalam negara.

Seiring peredaran dan perkembangan teknologi yang semakin mekar umpama bunga di taman itu, ramai menggunakan YouTube sebagai salah punca pendapatan seperti golongan Youtuber di mana ada yang menerima pendapatan yang agak lumayan hanya dengan berkongsi cerita melalui video.

Pastinya teknik pemasaran secara konsisten adalah salah satu strategi pen- ting bagi seorang Youtuber dan setiap kandungan mahu pun jalan cerita yang ditonjolkan hendaklah bersesuaian dengan sasaran penonton.

Jika cerita yang dibuat berkualiti dan menarik, pastinya menyumbang kepada jumlah pelanggan dan meningkatkan jumlah penonton. Begitulah hebatnya aplikasi YouTube jika kita bijak memanfaatkannya.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -