Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Belize putus hubungan diplomatik dengan Israel

  BELMOPAN, BELIZE, 15 NOV Belize kelmarin menggantungkan hubungan diplomatik dengan Israel, menjadi negara Amerika Latin kedua yang memutuskan hubungan berikutan serangan ketenteraannya di Gaza, menurut kenyataan kerajaan.

  Memetik apa yang disebutnya sebagai ‘pengeboman sembarangan yang tidak henti-henti’ di Gaza, Belmopan mengusir duta Israel, Einat Kranz-Neiger, dan mengumumkan bahawa ia telah menarik balik permintaan untuk akreditasi konsul kehormatannya di Tel Aviv.

  Sejak 7 Oktober, “Israel secara berterusan melanggar undang-undang antarabangsa,” kata satu kenyataan Belize.

  Bolivia memutuskan hubungan dengan Israel pada 1 November, sementara Colombia, Chile dan Honduras telah memanggil duta mereka.

  Serangan oleh pejuang Hamas pada 7 Oktober menyebabkan kira-kira 1,200 orang terbunuh, kebanyakannya orang awam, kata Israel.

  Kira-kira 240 tebusan juga dirampas dan dibawa kembali ke Gaza, kata Israel.

  Sebagai tindak balas, Israel melancarkan pengeboman tanpa henti dan pencerobohan darat ke Gaza, membunuh 11,320 orang, juga kebanyakannya orang awam dan termasuk ribuan kanak-kanak, menurut pegawai kesihatan di wilayah yang dikendalikan Hamas.- AFP

   Gambar hiasan.- Freepik

   

   

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...