Benfica ikat Barcelona

BARCELONA, 24 NOV – Harapan Barcelona untuk layak dalam kelompok 16 terakhir Liga Juara-Juara kini bergantung kepada perlawanan terakhir peringkat Kumpulan E apabila skuad itu seri 0-0 berdepan Benfica kelmarin.

Ketika Xavi Hernandez mengetuai kelab dalam perlawanan keduanya selepas menggantikan Ronald Koeman, skuad dari Catalan itu menampilkan persembahan jauh berbeza daripada apa disaksikan ketika tewas 3-0 kepada Benfica di Lisbon pada September.

Kemenangan boleh melayakkan Barca bersama Bayern Munich, yang kini menjadi pasukan perlu ditewaskan mereka pada 8 Disember dan jika Benfica tumpas kepada Dynamo Kiev untuk meneruskan kemaraan.

Pertahanan Barcelona, Ronald Araujo berkata kepada uefa.com: “Kami bermain seperti diarahkan jurulatih, terutamanya memberi tekanan ke atas lawan. Apa yang kurang adalah menemui jaringan.”

Dalam saingan dalam keadaan hujan itu, skuad tuan rumah dipimpin Xavi menguasai saingan dengan kesungguhan dan kepantasan.

Hanya palang menafikan cubaan penyerang remaja, Yusuf Demir pada lewat perlawanan pertama.

Barca kini berada di kedudukan ketua kumpulan dengan tujuh mata, dua di depan Benfica dan nasib mereka akan ditentukan hasil keputusan di Munich dua minggu lagi. – AFP

Aksi pemain Barcelona Frenkie De Jong menanduk bola semasa perlawanan Liga Juara-Juara Kumpulan E di antara Barcelona dan Benfica di stadium Nou Camp di Barcelona pada 23 November 2021. – AFP