Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Bengkel ajar teknik penulisan jawi

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 9 MAC – Bagi membantu menyebarkan maklumat lanjut mengenai teknik-teknik penulisan jawi yang betul, terutamanya yang berkaitan dengan seni khat jawi, Jabatan Agama Daerah Belait, Kementerian Hal Ehwal Ugama kelmarin telah mengadakan Bengkel Penulisan Jawi sempena Sambutan Hari Kebangsaan ke-39.

Bengkel tersebut diadakan di Bilik Perpustakaan, Masjid Muhammad Jamalul Alam, yang dihadiri oleh 26 peserta terdiri daripada pegawai dan kakitangan kerajaan, belia serta pelajar dari seluruh Daerah Belait.

Mengendalikan bengkel tersebut ialah Guru Ugama Tingkat Khas Kedua, Awang Khairol Helmy bin Abdullah dan seorang guru agama yang terlatih dari Jabatan Pengajian Islam (JPI), Awang Muhd Firdaus bin Muhd Qarar sebagai penceramah jemputan.

Kedua-dua penceramah menekan-kan pelbagai aspek penulisan jawi, termasuk pengenalan kepada seni khat atau seni kaligrafi jawi, sejarahnya, pelbagai jenis dan gaya, peralatan yang digunakan serta teknik-teknik dan cara mengaplikasikannya dengan betul.

Hadir bagi menyaksikan bengkel tersebut serta menyerahkan sijil penyertaan kepada peserta ialah Ketua Pegawai Agama di Daerah Belait, Awang Mohammad Aliyani bin Ismail.

Awang Muhd Firdaus semasa mengendalikan bengkel tersebut.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -