Bengkel bantu warga bermasalah pendengaran

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 MAC – Dalam usaha memberi pendedahan kepada generasi baharu tentang kepentingan menguasai kemahiran bahasa isyarat, Bengkel Bahasa Isyarat telah diadakan bersempena dengan Pesta Buku Brunei 2020 yang berlangsung di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah hari ini.

Bengkel Bahasa Isyarat yang dihadiri oleh peserta dari pelbagai peringkat umur itu dibimbing oleh Dr Hajah Norbayah binti Haji Shahminan. Turut membantu dalam bengkel berkenaan adalah Dayang Siti Nurhaziqah binti Omar Ali Ra’ie, Awang Muhammad Khiarul Rafi’uddin bin Haji Omar Ali Ra’aie dan Dunstan Chua Siew Fah.

Antara lain tujuan bengkel ini adalah untuk membantu warga minoriti yang mengalami masalah pendengaran.

Selain mengutamakan kemahiran berbahasa isyarat yang bukan hanya dikhususkan untuk mereka yang mengalami masalah pendengaran, bengkel tersebut juga penting untuk membantu keluarga yang mana ahli keluarga mereka pernah mengalami strok bagi memudahkan mereka berkomunikasi dan berinteraksi.

Pada bengkel itu, peserta berpeluang mempelajari bahasa isyarat bagi nombor, huruf dan perkataan yang sering digunakan setiap hari, antara-nya baju, mandi, tidur dan sebagainya.

Bengkel Bahasa Isyarat ini dibuka kepada orang awam dan akan diadakan lagi pada 7 Mac di Bilik Hijau 1 dan 2, Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah dari pukul 8 pagi hingga 12 tengah hari dan 2 petang hingga 4:30 petang.

Antara orang ramai yang tidak melepaskan peluang menyertai bengkel berkenaan.