Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Bengkel Metodologi Penyelidikan Budaya berakhir

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 OKT – Bengkel Metodologi Penyelidikan Budaya yang berlangsung selama lima hari dan disertai seramai 40 orang pegawai dan kakitangan jabatan di bawah Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), pensyarah, siswa dan siswi Universiti Brunei Darussalam (UBD) telah berakhir hari ini dengan majlis penutup yang berlangsung di Balai Sarmayuda, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Berakas.

Penyampaian sijil telah disempurnakan oleh Pemangku Pengarah DBP, Hajah Sariani binti Haji Ishak.

Bengkel berkenaan tertumpu di beberapa buah lokasi antaranya Balai Sarmayuda, DBP dan beberapa lokasi penyelidikan di setiap daerah.

Ketua Bahagian Penyelidikan, Dokumentasi dan Pengik-tirafan, Hajah Haireni binti Haji Awang Damit dalam ucapannya menjelaskan, bengkel dilaksanakan untuk memberikan ruang dan peluang kepada peserta bagi mendalami dan mempelajari penyelidikan budaya terutama mempraktikkan sesi kajian lapangan yang menjurus kepada kaedah temu bual. Selain itu, peserta juga didedahkan dan dibimbing mengenai teknik menemu bual informan yang baik dan berkesan di samping kajian lapangan dengan mengambil kira lokasi penyelidikan untuk memberi peluang kepada peserta mendapatkan data penyelidikan yang berkualiti dan komprehensif.

Bengkel dibimbing oleh elit budaya, Dr Haji Hashim bin Haji Abdul Hamid yang menyentuh mengenai pengenalan dan metodologi penyelidikan kebudayaan, penyediaan kertas cadangan ringkas, kajian lapangan atau latihan amali (metodologi temu bual dan pemerhatian). Para peserta juga didedahkan mengenai teknik transkripsi dan pengambilan bahan atau data yang diperlukan sama ada dalam bentuk glosari, monograf, ensiklopedia atau buku.

Bengkel anjuran DBP melalui Bahagian Penyelidikan, Dokumentasi dan Pengiktirafan itu diadakan sempena Sambutan Bulan Bahasa 2022.

Salah seorang peserta menerima sijil daripada tetamu kehormat majlis.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -