Monday, November 28, 2022
23.9 C
Brunei

-

Bengkel Pra-Pesta Kerjaya tingkatkan persediaan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 NOV – Dalam usaha membantu para penerima bantuan di negara ini, Bengkel Pra-Pesta Kerjaya telah diadakan di JobCentre Brunei (JCB), kelmarin.

Bengkel dua hari itu dianjurkan oleh pihak Sekretariat Tetap Majlis Perancangan dan Pengambilan Tenaga Kerja (MPEC) dengan kerjasama Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM), Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan dan Majlis Ugama Islam Brunei (MUIB), Kementerian Hal Ehwal Ugama.

Seramai 26 penerima bantuan yang menyertai bengkel itu adalah bertujuan untuk memberi persediaan kepada para peserta agar dilengkapi dengan pengetahuan dan kemahiran sebelum menghadiri Pesta Kerjaya yang akan berlangsung pada 23 hingga 27 November ini di Dewan Persidangan Antarabangsa BRIDEX.

Antara aktiviti yang dijalankan dalam bengkel tersebut ialah taklimat motivasi, personal grooming, klinik CV dan temu duga yang disampaikan oleh JCB dan syarikat konsultan tempatan iaitu Epipeople Consultants, yang mana ianya adalah sebagai inisiatif tanggungjawab korporat syarikat tersebut.

Pada hari pertama, taklimat motivasi telah disampaikan oleh wakil dari Epipeople Consultants yang menyentuh mengenai cabaran dalam mendapatkan pekerjaan.

Tip persediaan bagi temu duga serta cara-cara menjawab soalan temu duga juga dikongsikan oleh wakil JCB.

Manakala hari kedua, memfokuskan cara untuk memberikan tanggapan pertama ataupun first impression yang baik kepada bakal majikan yang mana ianya termasuk membuat dan meningkatkan CV disampaikan oleh wakil JCB serta tip personal grooming yang dikongsikan oleh wakil syarikat konsultan tersebut.

Bengkel Pra-Pesta Kerjaya yang diadakan di JCB, kelmarin.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -