Benih hibrid China bantu pertanian padi Bangladesh

NILPHAMARI, BANGLADESH – ‘Monga’ ialah istilah Bengali yang digunakan petani untuk kitaran tahunan kemiskinan dan kelimpahan yang kekal. Apabila musim yang sesuai, terdapat hasil yang banyak untuk semua dan apabila keadaan sukar, semua orang akan menderita.

Joynal Abedin, seorang petani di daerah Nilphamari, kira-kira 360 km barat laut ibu kota Bangladesh Dhaka, telah hidup di bawah bayangan monga selama lebih 50 tahun.

“Saya telah menanam Dhan-4 hibrid National AgriCare. Ia memberi saya pulangan yang sangat baik dan saya akan mengekalkannya sehingga sesuatu yang lebih baik datang. Saya sangat gembira,” kata Abedin kepada Xinhua baru-baru ini.

“Kami telah mencatat kemajuan sejak kami mula menggunakan benih China.”

Seorang lagi petani, Alhaj Rafiqul Islam turut menanam Dhan-4. “Saya telah menanam benih ini di atas tiga hektar tanah dengan hasil yang cemerlang,” katanya.

Para petani kelihatan menuai padi di sawah di Nilphamari, Bangladesh. – Xinhua
Kelihatan seorang petani mengangkut guni berisi padi yang baru dituai. – Xinhua

“Petani lain datang untuk melihat tanaman saya dan saya telah menasihatkan semua jiran dan saudara mara saya menggunakan Dhan-4.”

Benih China adalah penting kepada cita-cita Bangladesh untuk berdikari dalam pengeluaran beras. Sanjay Kumar Kundu, seorang peniaga benih mendapatkan benihnya daripada benih Chongqing Zhong Yi China.

“Tahun lalu saya menjual Dhan-4. Ia telah diterima dengan baik oleh pelanggan saya,” katanya. Dia sudah menjual 30 tan varieti tersebut tahun ini.

“Hasilnya sangat bagus dan saya berpuas hati. Disebabkan ini, perniagaan saya semakin berkembang,” katanya. “Para petani tidak mahu menanam apa-apa selain Dhan-4 sekarang.”

Para petani China bekerja secara langsung dengan petani di ladang mereka. Mereka memahami keperluan tanaman tertentu dan mempunyai pengetahuan tentang trend semasa dalam penanaman padi yang hanya boleh diimpikan oleh petani Bangladesh.

Mohammad Azmol Hossain ialah pengurus jualan benih hibrid National AgriCare di daerah utara Bangladesh. “Saya ingin memberikan penghormatan dan berterima kasih kepada Profesor Yuan Longping, pengasas padi hibrid di China,’” katanya.

Kebanyakan warga Bangladesh makan nasi tiga kali sehari, setiap hari. “Permintaan adalah amat besar,” kata Hossain.

“Tanpa benih hibrid dari China, kita pasti akan mengalami kekurangan makanan. Saya rasa terdapat peranan penting benih China dalam ekonomi Bangladesh dan permintaan makanan.”

“Dari sudut perniagaan, saya berasa gembira. Pada mulanya kami hanya menguruskan 200 tan. Namun pada hari ini kami mengendalikan kira-kira 1,300 tan. Ia jauh lebih baik daripada varieti tempatan yang sedia ada.”

Kementerian Pertanian Bangladesh dan Benih Chongqing Zhong Yi mengedarkan lapan strain hibrid. National AgriCare Group menceburi perniagaan benih pada tahun 2010.

Chongqing Zhong Yi ialah peserta yang kerap dalam bantuan dan kerjasama teknikal China, menerajui kerjasama teknologi beras di Bangladesh sebagai sebahagian daripada projek Jalur dan Laluan China.

Ling Jiahu dari Chongqing Zhong Yi berkata syarikat itu bekerja dalam pemasaran benih, pemprosesan, pengeluaran, penyelidikan dan teknologi.

“Kami cukup bertuah kerana mempunyai pasukan penyelidik bertaraf dunia, dilihat sebagai tulang belakang industri benih China,” katanya.

“Kami mengeksport 2,600 tan ke Asia dan Afrika setiap tahun.”

Daripada 2,600 tan itu, kira-kira 1,500 tan pergi ke Bangladesh di mana strain ‘Janakraj’ adalah yang paling popular dengan hasil yang tinggi, ketahanan yang tinggi terhadap perosak dan kualiti yang tinggi. Menurut Ling, hasil boleh mencecah 11 tan sehektar, 30 peratus lebih tinggi daripada varieti tempatan.

Hari ini, kitaran monga tidak dipecahkan sepenuhnya, tetapi kesusahan masyarakat agraria di utara Bangladesh telah banyak diringankan oleh varieti padi China yang menghasilkan hasil tinggi.

Md Abu Bakkar Siddique dari jabatan lanjutan pertanian Bangladesh berkata padi hibrid adalah tanaman musim sejuk di lebih separuh daripada padi negara, memainkan peranan penting dalam pengeluaran makanan.

“Benih hibrid AgriCare dari China yang dijual di sini sangat memuaskan,” katanya.

“Syarikat-syarikat China adalah penting dalam pembangunan pertanian kami, dan kami sangat berterima kasih atas sokongan mereka.” – Xinhua