Sunday, July 14, 2024
30.7 C
Brunei

  -

  Benito dapat rumah baharu

  MEXICO CITY, 9 JAN – Kempen untuk menyelamatkan sang zirafah, Benito, daripada suhu melampau dan kandang yang kecil di bandar sempadan utara Mexico yang kering, Ciudad Juarez akhirnya membuahkan hasil, dengan pihak berkuasa berjanji untuk memindahkannya ke taman haiwan yang lebih luas 2,000 kilometer ke selatan.

  Benito tiba di Ciudad Juarez, yang terletak di seberang sempadan dari El Paso, Texas, pada Mei 2023 ketika berusia 3 tahun, dan sejak itu terpaksa merana dengan matahari padang pasir yang terik dengan hanya sedikit teduhan, selain daripada musim sejuk dan angin dingin.

  “Pada masa ini, Benito menderita akibat cuaca musim sejuk,” kata Ana Felix, seorang aktivis hak haiwan Ciudad Juarez yang kumpulannya, We Are Your Voice mengetuai perjuangan untuk mencarikan tempat yang lebih baik bagi Benito. “Angin berkelajuan 40 kilometer sejam inilah yang sebenarnya menjejaskan kesihatan dan kehidupan zirafah itu.”

  Pemindahan tersebut perlu dilakukan dengan segera. Sebagai contoh, suhu di Ciudad Juarez diramalkan turun kepada minus 4 darjah Celsius pada Isnin.

  Kerajaan negeri utara Chihuahua pada Isnin mengesahkan telah mencapai persetujuan untuk memindahkan Benito ke taman Safari Africam di negeri tengah Puebla kerana ‘kesejahteraan Benito adalah keutamaan’.

  Africam mengendalikan taman gaya safari di mana haiwan berkeliaran dalam kawasan yang besar, sementara pengunjung memerhatikan banyak spesies dari dalam kereta mereka. – AP

  Benito melihat keluar dari kandangnya di Central Park, di Ciudad Juarez, Mexico, pada 13 Jun 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  4 kanak-kanak meninggal dunia akibat jangkitan virus

  NEW DELHI, 14 JULAI – Sekurang-kurangnya empat kanak-kanak telah meninggal dunia dan dua lagi sedang menjalani rawatan kerana disyaki dijangkiti virus Chandipura di negeri...