Beras Itali ganti pasta semasa pandemik

ROBBIO – Makanan asasi nasi yang semakin popular di negara Eropah sepanjang pandemik koronavirus telah melihat permintaan pasta berkurangan walaupun di negara pengeluar beras terkenal di Eropah, Itali.

Ia bukan sahaja popular di tempat asal, China sendiri telah menandatangani satu perjanjian untuk mengimport beras Itali.

Negara China telah menumpu pada jenis beras yang digunakan untuk menghasilkan masakan risotto seperti Carnaroli, Arborio, Roma atau Baldo.

“Ia disebabkan beras kami mempunyai kualiti yang lebih baik daripada yang ditanam di China,” kata Stefano Greppi, presiden wilayah Pavia di kesatuan pertanian utama Itali Coldiretti.

Juga seorang pemilik sawah padi berhampiran, Greppi mengalu-alu pemeteraian perjanjian baru-baru ini, semasa pandemik, yang membenarkan Itali menghasilkan lebih separuh daripada pengeluaran beras Eropah, untuk mengeksport beras ke China.

Gambar menunjukkan deretan pokok terbayang dalam air sawah padi yang ditenggelami berhampiran Robbio, Lombardy. – AFP

Petani Itali Sergio Lombardi mengusahakan sawah padi berhampiran Robbio, Lombardy. – AFP
Gambar bertarikh 8 Mei menunjukkan sawah padi berhampiran Robbio, Lombardy semasa lockdown bertujuan mengawal penularan jangkitan COVID-19. – AFP
Pemandangan sawah padi yang ditenggelami air berhampiran Robbio, Lombardy. – AFP

Ia merupakan satu rahmat kepada pengeluar di wilayah Pavia, Lombardy, Vercelli dan Novara (kedua-duanya terletak di Piedmont) yang masing-masing menyumbang di antara 95 peratus daripada pengeluaran negara.

“Ia seperti menjual ais-krim kepada penduduk eskimo,” kata akhbar Il Corriere della Sera sehari selepas protokol eksport ditandatangani pada April.

“Pintu pasaran China yang besar akan dibuka kepada beras dan risotto yang ditanam di kawasan desa sekitar Pavia,” tambah akhbar, menjelaskan ‘jenis risotto tiruan Itali’ telah pun wujud di China.

Terbentang seluas 220,000 hektar dan diusahakan oleh 4,200 pengeluar pada keseluruhannya, pengeluaran beras Itali berjumlah 1.5 juta tan setahun. Negara itu mempunyai lebih daripada 200 jenis kesemuanya, masing-masing dengan keunikannya sendiri.

Walaupun begitu, Eropah tidak berpengaruh apabila ia membabitkan pengeluaran global. Ia hanya mempunyai 0.4 peratus daripada jumlah pengeluaran dunia sebanyak 500 juta tan setahun, 90 peratus daripadanya berasal dari Asia.

Dengan membuktikan kepopularannya di dunia, beras Itali juga mencatat kemajuan di negara sendiri. Penggunaan meningkat 47 peratus dalam tempoh enam minggu pertama pandemik koronavirus – ada kalanya mengatasi permintaan walaupun untuk pasta dalam tempoh itu, menurut Coldiretti.

“Semasa darurat COVID-19, penduduk menemui semula nasi dan juga risotto, yang tidak begitu diberi perhatian dalam masakan Itali,” beritahu Stefanie Buffa, pesawah berusia 27 tahun dari Robbio di Lombardy, kepada AFP.

Sergio Lombardi, 63, yang memiliki sebuah ladang di kawasan yang sama, menjelaskan bahawa ‘rantau itu boleh bergantung pada simpanan air dan bekalan yang ada sepanjang tempoh penanaman padi, yang tidak mungkin dilakukan di kebanyakan rantau lain di Itali.”

Dengan benih disemaikan dalam musim bunga, beras Itali dituai di antara bulan September dan Oktober.

Beras diperkenalkan di kawasan utara negara pada kurun ke-12 oleh sami Cistercian, yang menjalankan tugas-tugas membersihkan rupa bumi yang berhutan dan kotor dan mudah terdedah kepada wabak malaria.

Tanaman padi menerima faedah daripada ketibaan tali air atau terusan, di mana susun aturnya direka oleh Leonardo da Vinci.

Penjenteraan seterusnya memperkenalkan kemajuan penanaman selanjutnya.

Sehingga tahun 1950 dan 1960, orang datang dari selatan Itali, terutamanya kaum wanita, digelar ‘mondine’ atau pemangkas bermusim, untuk mengusahakan kerja-kerja bercucuk tanam di dataran Po.

Keadaan kerja mereka yang amat sukar memberikan inspirasi kepada lagu bantahan terkenal ‘Bella ciao’ serta filem neo-realis termasuk ‘Bitter Rice’ oleh Riso Amaro pada 1949, memaparkan watak terkenal Silvana Mangano dan Vittorio Gassman. – AFP