Berbasikal alternatif sukan luncur ski

SANKT CORONA, AUSTRIA – Di sebuah desa di pergunungan Alp Austria yang terkenal dengan resort ski yang mesra keluarga terpaksa menyesuaikan diri dengan salji yang semakin berkurang akibat perubahan iklim, beralih ke sukan yang lebih mudah iaitu sukan berbasikal lasak.

Penunggang basikal semuda usia tiga tahun melintasi lompatan lanskap dan laluan hutan melengkung, menghidupkan suasana baharu ke Sankt Corona am Wechsel, sekitar satu jam perjalanan dari Vienna, dan menawarkan contoh untuk pusat peranginan sukar yang lain.

“Kami dahulunya merupakan destinasi musim sejuk 100 peratus. Sekarang, kita harus memikirkan perubahan iklim, dan musim panas sedang berkembang pesat,” kata Karl Morgenbesser, yang menjalankan taman pengembaraan di Sankt Corona.

Oleh kerana wabak koronavirus meningkatkan semangat untuk aktiviti luar, ramai penduduk Austria berharap berbasikal lasak dan sukan musim panas yang lain dapat menebus kerugian musim sejuk di negara Alpine, di mana bermain ski menyumbang sekitar tiga peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Hampir sebulan lapisan salji telah hilang di pergunungan Alp pada ketinggian rendah dan sederhana dalam setengah abad, menurut kajian bulan Mac yang diterbitkan dalam jurnal ilmiah The Cryosphere.

Laporan baru-baru ini oleh Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC) PBB mendapati lapisan salji di Alp akan berkurang di kawasan di bawah 1,500 meter sepanjang abad ke-21.

Penunggang basikal gunung melalui di terowong di taman basikal mini di kawasan Wexl Trails di St. Corona am Wechsel, Lower Austria. – AFP
Para penunggang basikal gunung melalui laluan Wexl di St Corona am Wechsel, Lower Austria. – AFP
Kelihatan seorang kanak-kanak melakukan aktiviti sukan basikal gunung. – AFP

Lif bawa penunggang basikal ke atas

Terletak di ketinggian hampir 900 meter, Sankt Corona membongkar infrastruktur musim sejuknya pada tahun 2014 setelah mengalami kerugian selama bertahun-tahun kerana jumlah pelawat tahunan turun menjadi 25,000 orang daripada 70,000 sekitar 20 tahun sebelumnya.

Sebuah toboggan musim panas seperti rollercoaster dan ruang pendakian segera dibuka, tetapi kekayaan desa yang memiliki 400 penduduk itu benar-benar berubah ketika merancang jaringan laluan berbasikal gunung.

Walaupun kebanyakan destinasi berbasikal lasak mempunyai lereng curam, laluan bergelombang Sankt Corona sesuai dengan penunggang profesional dan juga kanak-kanak yang bergantung pada roda latihan, dan sekarang menarik sekitar 130,000 pengunjung setiap musim.

“Kami sekeluarga sangat suka datang ke sini,” kata Lisa Goeschl, 33 tahun, yang pernah bermain ski di Sankt Corona ketika masih kecil dan suaminya adalah seorang penggemar basikal lasak.

“Saya rasa musim panas menjadi tumpuan orang ramai (berbanding musim sejuk) kerana terdapat banyak aktiviti yang ditawarkan.”

Pada bulan Jun, lif T-bar baharu yang menarik penunggang basikal, dibuka kerana perkhidmatan bas ulang-alik yang membawa penunggang ke puncak tidak lagi dapat memenuhi permintaan.

“Saya mahu lif T-bar semudah yang mungkin,” kata Simon Hanl, seorang penunggang basikal gunung tempatan yang merancang sistem untuk membawa penunggang basikal, kepada AFP.

Memberikan inspirasi

Bekas pengajar papan luncur salji Morgenbesser menjadi hos delegasi daripada beberapa pusat peranginan ski terbesar di dunia, ingin tahu bagaimana kampung kecil dan rendah itu dapat menyesuaikan diri dengan baik pada masa depan yang mungkin tidak ada bersalji.

“Ini sangat memberi inspirasi,” kata Marlene Krug, yang bertanggung jawab atas perkembangan sukan berbasikal di Saalbach, Austria, yang sering menjadi tuan rumah perlumbaan piala dunia berbasikal lasak, dan sekarang telah mewujudkan sebuah kawasan bagi kanak-kanak sete-lah Sankt Corona.

Pusat peranginan ski pertama kali memberi tindak balas terhadap kekurangan salji dengan melabur untuk membuatnya secara buatan.

Tetapi suhu menjadi sa ngat panas sehingga resort di seberang Alp harus mencari pilihan lain, kata Robert Steiger, pakar University of Innsbruck mengenai kesan perubahan iklim terhadap pelancongan.

“Mempelbagaikan musim panas adalah perlu bagi me reka semua, dan berbasikal lasak sememangnya menjadi ke gemaraan semua orang,” kata Steiger. – AFP