Friday, September 30, 2022
25.5 C
Brunei

Berbekal kesungguhan lahirkan penghafaz Al-Quran

-

Oleh Salawati Haji Yahya

Menguasai pembacaan dan menghafaz 30 juzuk Al-Quran memang satu cabaran yang bukan mudah untuk dihadapi, setentunya memerlukan semangat dan dorongan yang kuat terutama orang-orang terdekat demi mencapai impian.

Begitulah perasaan yang terselit dalam jiwa setiap graduan Diploma ‘Aliyah Qira’at sesi 2019-2022, Institut Tahfiz Al-Quran Sultan Haji Hassanal Bolkiah (ITQSHHB) pada Majlis Haflut Takarruj kali ke-10, kelmarin.

Pada majlis itu, para graduan yang diraikan bukan saja gembira kerana berjaya menggenggam segulung syahadah (sijil) malah mereka turut teruja dengan keberangkatan Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda (Dr) Haji Al-Muhtadee Billah yang seterusnya berkenan menyempurnakan pengurniaan penganugerahan syahadah dalam majlis berkenaan.

Media Permata berkesempatan menemu bual beberapa graduan di majlis itu, yang rata-ratanya melahirkan rasa syukur ke hadrat Allah SWT kerana telah berjaya menamatkan pengajian mereka selama tiga tahun.

Mereka juga menjelaskan, kejayaan yang dicapai hari ini bukan saja berkat usaha daripada diri mereka sendiri malah kejayaan ini adalah berkat doa kedua ibu bapa dan bimbingan dari guru-guru, pensyarah-pensyarah dan ustaz-ustaz yang tidak pernah jemu memberikan bantuan dan bimbingan.

Temu bual media bersama Dayang Dalili Faiqah binti Nasaruddin dan Awang Muhammad Arief Asnawi bin Haji Johar, masing-masing mendapat pangkat cemerlang (Mumtaz) bagi sesi 2019-2022.

Dayang Dalili Faiqah berharap akan terus istiqamah dalam menjaga hafalan dan sentiasa mendalami ilmu Al-Quran selain ingin melanjutkan pengajian ke Maahad Qiraat Shoubra, Mesir.
Awang Muhammad Arief Asnawi ketika ditemui di Majlis Haflut Takarruj ITQSHHB ke-10, kelmarin.
Awang Muhammad Assraffi bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana berjaya menamatkan pengajian selama tiga tahun sekali gus menggenggam segulung syahadah.

Dayang Dalili Faiqah mengongsikan pengalaman dan cabaran yang dilalui sepanjang tempoh pengajian dalam bidang ‘Aliyah Qira’at ini, banyak menguji minda dan kesabaran sama ada daripada segi mental mahupun fizikal.

“Di institut tahfiz ini, kelas Al-Quran merupakan satu subjek yang wajib dan antara cabaran yang perlu dihadapi ialah dari segi hafalan,” jelasnya.

Beliau seterusnya menjelaskan, semasa negara berhadapan dengan pandemik COVID, pembelajaran dalam talian menjadi satu lagi cabaran yang perlu dilalui yang mana memerlukan kekuatan diri disebabkan suasana rumah.

“Semasa pembelajaran dalam talian, aplikasi Zoom digunakan untuk kami berkomunikasi dan cara bacaan Al-Quan kami ditasmik oleh guru-guru,” tambahnya.

Beliau juga berharap akan terus istiqamah dalam menjaga hafalan dan sentiasa mendalami ilmu Al-Quran selain ingin melanjutkan pengajian ke peringkat yang tinggi di Maahad Qiraat Shoubra, Mesir.

Sementara temu bual dengan Awang Muhammad Arief Asnawi pula mengongsikan cabaran yang dilalui semasa tempoh pengajian adalah berusaha menghafaz 30 juzuk Al-Quran dengan membacanya setiap hari tanpa mengira masa.

Beliau menjelaskan walaupun beberapa kali menghadapi masa yang sukar tapi ia ditangani dengan tabah dan ini adalah untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang ini.

Ketika mengongsikan cabaran pembelajaran secara dalam talian, kaedah Whatsapp Teams merupakan satu platform yang digunakan untuk berkomunikasi bersama guru-guru dan ustaz-ustaz untuk bertanya dan merujuk apa yang kurang difahami.

Selain itu, internet juga di gunakan dengan sebaik-baiknya bagi tujuan mencari bahan-bahan untuk jawapan kepada persoalan yang dihadapi.

“Dengan kejayaan yang diperoleh hari ini, ia akan menjadi pembakar semangat untuk terus berusaha ke peringkat yang lebih tinggi sekali akan meneruskan mendalami lagi bidang ini seterusnya mengajar dan mengongsikan ilmu kepada orang ramai.

“Ini kerana bidang ‘Aliyah Qira’at ini belum banyak dan berharap orang ramai akan mempelajari dan menerimanya sekali gus dapat melahirkan lebih banyak lagi orang yang berkemahiran dalam bidang ini,” katanya.

Manakala seorang lagi yang sempat ditemu bual media, Awang Muhammad Assraffi bin Haji Ibrahim, graduan yang mendapat pangkat sangat baik (Jayyid Jidan) mengongsikan beliau akan menceburi bidang pekerjaan selepas ini dan berhasrat akan mendalami lagi bidang ini di masa akan datang.

Beliau bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana berjaya menamatkan pengajian dalam bidang ini sekali gus menggenggam segulung syahadah sebagai pembakar semangat dan melihat kerja keras yang diusahakan selama tiga tahun telah membuahkan hasil yang menggembirakan bukan saja untuk diri sendiri tapi kepada ibu bapa yang menjadi tulang belakang di sebalik kejayaan ini.

“Kejayaan yang diperoleh juga daripada bimbingan guru-guru dan pensyarah serta rakan yang sentiasa memberi semangat untuk sama-sama berjuang sehingga berjaya menggenggam syahadah ini,” tambahnya

Syahadah Diploma ‘Aliyah Qira’at pada tahun ini dikurniakan kepada 19 orang graduan yang terdiri daripada 16 orang siswa dan tiga orang siswi. Daripada jumlah itu, 12 orang penerima pangkat Mumtaz (Cemerlang), lima orang penerima pangkat Jayyid Jiddan (Sangat Baik), dan dua orang penerima pangkat Jayyid (Baik).

Penganugerahan Diploma ‘Aliyah Qira’at Al-Quran kepada graduan ITQSHHB sebagai pengiktirafan atas kejayaan para siswa-siswi khusus dalam bidang Hafazan Al-Quran dan ilmu Qiraat.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -