Berdepan pampasan AS$1.2 juta bunuh pokok sitrus

ORLANDO, FLORIDA – Pemilik tapak semaian komersial berjaya memenangi keputusan perundangan bernilai AS$1.2 juta ke atas Jabatan Pertanian Florida kerana memusnahkan pokok-pokok sitrus pada 2000 semasa kempen menghentikan penularan penyakit pokok.

Seorang juru di Orlando pada minggu lalu memutuskan agensi kerajaan telah memusnahkan lebih daripada 160,000 pokok sitrus dalam usaha untuk menghentikan kempen menghijaukan sitrus dan Gary Mahon berhak mendapatkan pampasan berjumlah AS$1.2 juta berdasarkan nilai pasaran. Syarikat Mahon, Pokey’s Lake Gem Citrus Nursery, menanam pokok-pokok buah berkenaan di Zellwood, Florida.

Jabatan Pertanian mempertikaikan keputusan mengatakan Mahon tidak layak mendapatkan bayaran memandangkan dia boleh mengelak kerugian dengan memindah pokok sitrusnya dalam rumah hijau. Namun peguam Mahon menolak dakwaan tersebut.

Pada 2008, penggubal undang-undang Florida meluluskan undang-undang mewajibkan penanam pokok sitrus menjual atau memusnahkan tanaman yang tidak ditanam dalam rumah hijau untuk melindungi industri sitrus negeri daripada kempen menghijaukan sitrus.

Kempen menghijaukan sitrus adalah salah satu ancaman terbesar kepada industri sitrus AS kerana pokok yang dijangkiti menghasilkan buah yang hijau dan rasa pahit. Penyakit itu akhirnya akan membunuh pokok yang dijangkiti, walaupun ia tidak mendatangkan mudarat kepada manusia.

Dalam satu kenyataan, Jabatan Pertanian berkata pada Rabu ia akan merayu kes tersebut.

Sejak dua dekad lalu, industri sitrus Florida telah diancam dengan kempen hijau dan satu lagi penyakit bergelar cancer sitrus. Cancer sitrus boleh menyebabkan daun dan buah pokok sitrus gugur lebih awal dan mewujudkan lebam di kulit buah. Lebam itu mengeluarkan sel bakteria yang boleh merebak kepada pokok lain menerusi angin, hujan atau peralatan yang dicemari, menurut Jabatan Pertanian AS.

Dengan kedua-dua penyakit tersebut, pekerja pertanian memusnahkan pokok-pokok sitrus dalam usaha untuk menghentikan penyakit daripada merebak.

Awal tahun ini, kira-kira 18,000 pemilik rumah di Orange County, tempat terletaknya Orlando, memenangi keputusan pampasan bernilai AS$42 juta ke atas kerajaan kerana memusnahkan pokok sitrus mereka. – AP