Berehat di kolam renang buatan semasa pandemik

RAMALLAH – Mohammed al-Khatib mengambil masa selama empat bulan bersama keluarganya untuk membina kolam renang di sebuah bukit yang menghadap ke pergunungan kota Ramallah di Palestin untuk mengatasi cuaca panas dan perintah berkurung di tengah wabak COVID-19.

Kolam renang, dengan pemandangan yang menakjubkan, memperlihatkan keahlian dan kreativiti yang luar biasa kerana ia ditukarkan dari sebuah gua di sebidang tanah seluas 5,000 meter persegi yang dimiliki oleh keluarga al-Khatib di kota Ni’lin di barat Ramallah.

“Kami mereka kolam yang terlihat alami disamping buatan manusia. Reka bentuknya memberikan kolam yang menakjubkan di alam kehijauan,” kata al-Khatib, bersiap untuk melompat di kolam yang dikelilingi oleh pokok zaitun.

Panas, kuarantin di rumah dan sekatan di tengah wabak koronavirus mempengaruhi keadaan psikologi kita, kata bapa kepada empat orang anak itu.

Dengan penuh bangga terhadap apa yang telah dicapainya, al-Khatib, seorang peguam berusia 45 tahun, memberitahu media bahawa keluarganya menyukai kehidupan seperti orang lain di dunia walaupun ada pengepungan (Israel), tembok pemisahan dan penyitaan tanah.

Meliputi kawasan seluas 90 meter persegi dan dipenuhi dengan 100 meter padu air, kolam renang peribadi ini dibina untuk 25 anggota keluarga, dengan keselamatan dan pensterilan dijamin oleh al-Khatib.

“Kos membina kolam renang adalah tinggi, jadi saya membaginya dengan empat saudara lelaki saya,” jelasnya.

Maryam al-Khatib, 11, menunjukkan kegembiraan dan kebahagiaan ketika dia bersiap untuk melompat di kolam renang.

“Kehidupan hampir terhenti… kolam renang indah untuk bersenang-senang dan kami menikmatinya,” katanya kepada media.

Setelah wabak koronavirus melanda Tebing Barat, Presiden Palestin Mahmoud Abbas mengisytiharkan keadaan darurat, selain langkah berjaga-jaga dan penutupan yang ketat untuk mencegah penyebaran virus yang mematikan itu.

Kerajaan Palestin menutup sekolah, universiti, masjid, gereja, hotel, restoran, kafe, dewan perkahwinan dan sukan, dan semua kemudahan hiburan lain.

Kerajaan melonggarkan langkah-langkah anti-koronavirus di Teping Barat pada akhir Mei lalu, sebelum mengetatkannya lagi pada awal bulan Julai setelah meningkatnya kematian dan jangkitan. – Xinhua

Mohammed al-Khatib mengambil masa selama empat bulan bersama keluarganya untuk membina kolam renang di sebuah bukit yang menghadap ke pergunungan kota Ramallah di Palestin.
– Xinhua