‘Beri ruang Tan Cheng Hoe tentukan pemain’

KUALA LUMPUR, 17 JUN – Ketua jurulatih pasukan kebangsaan Malaysia, Tan Cheng Hoe perlu diberi ruang sepenuhnya menggalas tanggungjawab membimbing skuad Harimau Malaya, terutama dalam aspek pemilihan pemain.

Malah dengan kedudukannya itu, Cheng Hoe mempunyai hak prerogatif untuk menentukan kesebelasan utama pasukan, dalam setiap perlawanan diharungi skuad Malaysia.

Bekas pengendali skuad kebangsaan Malaysia, Dollah Salleh berkata sebagai ketua jurulatih, Cheng Hoe lebih mengenali dan mengetahui tahap keupayaan barisan pemainnya, selepas menghabiskan banyak masa serta tenaga menilai perkembangan prestasi pasukan, dalam sesi latihan.

Beliau turut menyifatkan tiada siapa lebih bertanggungjawab terhadap ‘jatuh bangun’ prestasi pasukan, selain ketua jurulatih.

“Siapa pemain akan beraksi itu jurulatih yang tentukan, sebab dia hari-hari bersama pemain dan hari-hari memantau perkembangan pemain tersebut. Jangan kita pertikai kan keputusan jurulatih, tidak boleh begitu,” katanya ketika dihubungi Bernama. 

“Pilihan pemain dibuat jurulatih disebabkan dia dapat kepuasan yang diinginkan daripada pemain itu, berdasarkan dari sudut prestasi individu dalam latihan, tetapi apabila pada perlawanan sebenar dia (pemain) tidak menjadi. Itu lah lumrah bola sepak,” kata beliau.

Susulan dua kekalahan kepada Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Vietnam dalam saingan Kumpulan G pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 baru-baru ini, pelbagai pihak mula mempertikaikan pemilihan 26 pemain, yang menggalas cabaran pasukan negara pada kempen kelayakan itu.

Tumpuan lebih terarah kepada tiga pemain naturalisasi dalam skuad bimbingan Cheng Hoe, yang bukan sahaja disifatkan tidak memberikan impak kepada prestasi pasukan Malaysia, malah disebabkan gagal beraksi cemerlang mereka dianggap tidak memiliki semangat patriotik.

Bagaimanapun, Dollah yang juga bekas bintang skuad Malaysia era 80-an berkata, tiada istilah pemain tidak mempunyai semangat apabila setiap kali menyarung jersi pasukan negara Malaysia. – Bernama