Beriga bahaya pendakap gigi palsu

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 OGOS – Enam orang penuntut pergigian dari Institut Sains Kesihatan Pengiran Anak Puteri Rashidah Sa’adatul Bolkiah (IHS PAPRSB), Universiti Brunei Darussalam (UBD) dengan kerjasama Jabatan Perkhidmatan Pergigian, Kementerian Kesihatan kini sedang menganjurkan Kempen Kesedaran Pendakap Gigi Palsu (FBAC) yang diisikan pelbagai aktiviti.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, FBAC merupakan projek yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai bahaya dan risiko pendakap gigi palsu, untuk mendidik orang ramai mengenai cara-cara bagi melaporkan pendakap gigi palsu dan untuk menekankan kepentingan mendapatkan rawatan ortodontik yang betul.

Sepanjang bulan ini, pelbagai aktiviti akan diadakan untuk meningkatkan kesedaran seperti larian secara virtual yang dianjurkan bersama dengan MK Fashion, ceramah sekolah, video pendidikan, pertandingan membuat poster dan kuiz mingguan di media sosial.

Larian virtual dengan tema Run From Fake Braces, akan diadakan pada September depan dan pendaftarannya telah dibukakan bermula 12 Ogos lalu dan akan berjalan sehingga 31 Ogos.

Pendaftaran boleh dibuat dengan mengisi borang dalam talian atau secara walk-in di IHS PAPRSB setiap Jumaat (9 pagi hingga 11:30 pagi dan 2 petang hingga 3 petang) dan Sabtu (10 pagi hingga 4 petang).

Pelajar-pelajar pergigian dari IHS PAPRSB, UBD akan mengendalikan pelbagai aktiviti untuk meningkatkan kesedaran mengenai pendakap gigi palsu. – Gambar serahan UBD

Manakala itu, acara ceramah akan diadakan di Maktab Sains Paduka Seri Begawan Sultan dan Pusat Tingkatan Enam Sengkurong masing-masing pada 17 dan 24 Ogos ini.

Ceramah akan disampaikan oleh pelajar pergigian bersama pakar pergigian yang dijemput, Dr Maisalamah binti Haji Taha, Dr Uday Kumar Umesan dan Dayangku Dr Hajah Noorsuhada binti Pengiran Haji Ismail dari Jabatan Perkhidmatan Pergigian, Kementerian Kesihatan.

Untuk meningkatkan kesedaran me-ngenai pendakap gigi palsu, pertandingan poster diadakan dari 11 hingga 29 Ogos.

Aktiviti tersebut membolehkan orang ramai menggunakan kreativiti dan pengetahuan mereka mengenai pendakap gigi palsu untuk membuat poster sama ada secara digital atau dilukis dengan tangan.

Video pendidikan juga akan dihasilkan untuk mendidik masyarakat dan menangani pertanyaan mereka dalam tempoh kempen ini.

Selain itu, satu siri pertanyaan daripada orang ramai akan dikumpulkan menerusi laman media sosial mereka dan akan dijawab oleh oleh pakar ortodontik dan doktor gigi umum dari Jabatan Perkhidmatan Pergigian, Kementerian Kesihatan.

Untuk menyokong kempen tersebut, projek itu telah menerima tajaan daripada pelbagai syarikat seperti Ben Foods, Canon dan banyak lagi.