Beriga prosedur, tindakan kebakaran

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 26 OGOS – Sebagai usaha berterusan untuk memberigakan maklumat mengenai prosedur dan tindakan yang patut diambil jika berlaku kebakaran, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) melalui Balai Bomba Kuala Belait telah mengendalikan Taklimat Life Saver 995 bagi ahli-ahli Pusat Ehsan Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam (Pusat Ehsan) cawangan Daerah Belait, hari ini.

Taklimat berkenaan dihadiri oleh beberapa orang kakitangan pusat berkenaan serta ibu bapa dan penjaga daripada Kumpulan Sokongan Keluarga (FSG) pusat berkenaan.

Hadir mengetuai kontinjen dari Unit Perhubungan Awam, Balai Bomba Kuala Belait, Cawangan Operasi B untuk mengendalikan taklimat berkenaan ialah ABK 246 Hussin bin Omar yang dialu-alukan oleh Pengurus Pusat Ehsan cawangan Kuala Belait, Dayang Hamimah binti Sapar.

Siri taklimat yang disampaikan oleh ABK 246 Hussin menyentuh mengenai pengenalpastian bahaya kebakaran, tindakan yang perlu dilakukan semasa insiden dan perbincangan mengenai pendekatan terbaik apabila menghadapi insiden berkenaan serta mengenal pasti pelbagai peralatan memadam kebakaran di rumah dan cara menggunakannya.

Selepas taklimat, demonstrasi mengenai penggunaan alat pemadan kebakaran dan selimut api juga diadakan di mana para peserta berpeluang cuba memadam api dengan cara yang telah ditunjukkan.

Salah seorang anggota bomba menunjukkan cara-cara menggunakan alat pemadam kebakaran dengan betul.
Taklimat disampaikan oleh ABK 246 Hussin di Balai Bomba Kuala Belait, Cawangan Operasi B.