Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  ALSA Brunei bantu ahli timba pengalaman

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 FEB – Fakulti Syariah dan Undang-undang (FSL) Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) menawarkan pelbagai kursus untuk bakal mahasiswa termasuk Ijazah Sarjana Muda Undang-undang dan Sarjana Muda Undang-undang Syariah (LL.B & BSL), dan Diploma Kebangsaan Tinggi dalam Sistem Keadilan Jenayah Syariah (HND SCJS).

  Mereka yang mengikuti dua kursus berkenaan dianggap sebagai ahli Persatuan Pelajar Undang-undang Asia (ALSA) Brunei, menurut kenyataan yang dikeluarkan ALSA Brunei.

  Kenyataan menyatakan, ALSA telah berkembang daripada permulaannya pada 2002 untuk menjadi salah satu persatuan pelajar undang-undang terbesar di dunia.

  Ia telah berkembang menjadi organisasi perwakilan pelajar undang-undang terkemuka di Asia, dengan lebih 9,000 ahli di lebih daripada 17 bidang kuasa.

  ALSA terdiri daripada pelajar undang-undang yang bersemangat dan berdedikasi dari National Chapter: Brunei, China, Hong Kong, India, Indonesia, Jepun, Korea, Laos, Malaysia, Macau, Myanmar, Filipina, Singapura, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, dan Vietnam.

  Manakala Kemboja, Nepal dan Bangladesh sebagai pemerhati.

  Gambar ramai semasa aktiviti yang disertai oleh ahli ALSA Brunei. – Gambar serahan UNISSA

  Selepas beberapa tahun menjadi pemerhati, ALSA Brunei secara rasmi menyertai ALSA Antarabangsa pada 2010 sebagai National Chapter.

  ALSA Brunei, yang baru sahaja meraikan ulang tahunnya yang ke-10 pada 2020, telah menyediakan beberapa program dan peluang kepada pelajar undang-undang di Brunei, khususnya mereka yang berada di UNISSA, untuk mengembangkan bakat undang-undang yang diperlukan untuk pekerjaan masa depan mereka dengan lebih baik selain membangunkan kepimpinan, pemikiran kritis, dan kemahiran menyelesaikan masalah pada masa yang sama dilihat sebagai kemahiran penting yang perlu dimiliki, terutamanya dalam abad ke-21.

  Pelbagai program telah diadakan oleh ALSA Brunei termasuklah ALSA Open yang terdiri daripada seminar kecil yang direka untuk menyediakan pelajar dengan maklumat daripada penceramah profesional mengenai tema dan topik tertentu serta pada masa yang sama juga bertujuan untuk meningkatkan kebolehan interaktif dan penyelesaian masalah pelajar.

  ALSA Brunei telah menyediakan banyak peluang yang terbukti berguna semasa dan selepas pengajian mereka.

  Seminar, perbincangan, persidangan, dan pertandingan meletakkan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan untuk semua ahli.

  Pada masa yang sama, mengundang ramai pakar dalam pelbagai bidang untuk mengambil bahagian dalam acara yang bersemangat untuk membantu dan menyokong ahli berdasarkan pengalaman mereka.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...