Berjuang demi mengatasi pencemaran iklim

HANOI – Mengenang pada zaman kanak-kanak, Nguy Thi Khanh pernah berbaring di rumput kampungnya di Vietnam melihat pelepasan toksik berhampiran loji arang batu.

Pada hari ini, beliau merupakan salah seorang wanita di Vietnam yang berani tampil menyuarakan tentang masalah industri tersebut, di mana beliau seorang pejuang iklim wanita yang menentang pembaharuan pada negara yang mengakibatkan peningkatan tenaga kotor.

Pada usia 43 tahun, beliau telah mengasaskan Green ID (Green Innovation and Development Centre), persatuan alam sekitar bukan kerajaan yang terkenal di Vietnam. Persatuan ini adalah untuk meyakinkan pihak kerajaan untuk mengurangkan beberapa sasaran arang batu, membantu mencetuskan perbualan kebangsaan mengenai peningkatan pencemaran udara dan air, dan memenangi pujian antarabangsa untuk hasil kerjanya.

Walau bagaimanapun, pekerjaan beliau tersebut bukanlah sesuatu yang tidak berisiko kerana pembantahan ini tidak ditoleransi oleh kerajaan Vietnam dan banyak aktivis telah dimasukkan ke dalam penjara atas kesalahan menentang pihak berkuasa.

“Apabila kami mendapat pengiktirafan global, kumpulan kepentingan yang diiktiraf mengenal pasti musuh mereka dan mereka sangat berkuasa,” katanya, sambil menambah bahawa dia telah belajar untuk bekerja dengan selamat dalam batas undang-undang masyarakat sivil untuk mencuba dan mengubah dasar-dasar kerajaan mengenai tenaga hijau.

Nguy Thi Khanh merupakan salah seorang penerima Hadiah Alam Sekitar Goldman pada tahun 2018. – Agensi

Kesan daripada loji arang batu ini mengakibatkan penceraman udara dan mengakibatkan kawasan di sekitarnya terdedah dengan debu arang tersebut. – Agensi

Khanh mengagumi Greta Thunberg, yang telah membawa pembantahan awam atas nama alam sekitar ke peringkat dunia untuk generasi baharu, tetapi mengakui bahawa aktivisme tertentu tidak mungkin ada di Vietnam.

Walaupun pada tahun 2020 dipanggil sebagai tahun tindakan iklim di seluruh dunia, Khanh mesti melakukan perubahan yang ketat, di mana perubahan yang memandu tanpa menjatuhkan pihak berkuasa atau perhubungan yang sangat kukuh dengan tenaga besar firma tenaga besar di satu pihak.

Khanh telah memerhatikan dengan ketakutan kerana negara komunis yang memiliki 95 juta penduduk berjuang untuk menyeimbangkan pertumbuhan ekonomi yang merosot dengan kemampanan alam sekitar.

“Saya mempunyai tiga orang anak, saya sentiasa mengingatkan mereka bahawa masa depan anda tidak akan seperti hidup saya sekarang. Generasi kita mempunyai sumber yang lebih banyak daripada yang anda kehendaki,” katanya mengenai motivasi beliau untuk memacu perubahan walaupun terdapat risiko.

Keluaran dalam negara kasar tahunan negara telah meningkat sebanyak enam peratus setahun sejak tahun 2015 tetapi ia telah mencapai kos yang tinggi. Perindustrian pesat telah menyumbang kepada kenaikan kadar pencemaran udara dan air di seluruh negara, manakala gunung-gunung sisa plastik telah menyekat tempat pembuangan sampah dan saluran air.

Dalam usaha untuk memenuhi tuntutan tenaga yang melambung tinggi, kerajaan sedang berlumba-lumba membina lebih banyak lagi loji arang batu dalam dekad mendatang, walaupun dalam menghadapi perubahan iklim dan komitmennya dalam Perjanjian Paris untuk mengurangkan pengeluaran menjelang 2030.

Elektrik yang dijana daripada arang batu telah membentuk satu pertiga campuran tenaga Vietnam, yang dijangka meningkat lima kali ganda dalam dekad mendatang, menurut perangkaan rasmi.

Selepas empat tahun melakukan penyelidikan tanpa mengenal lelah, Khanh telah meyakinkan kerajaan untuk melepaskan 20,000 megawatt kuasa arang dari pelan tenaga negara menjelang 2030.

Pasukannya yang terdiri daripada 20 orang ahli juga menerbitkan sebahagian daripada satu-satunya kajian pencemaran udara negara, yang menimbulkan tekanan kepada pihak berkuasa untuk menangani ancaman yang semakin meningkat.

Dia tetap komited kepada kerja akar umbinya, melancarkan program tenaga bersih di sekolah dan rumah di seluruh negara.

Matlamatnya untuk lima tahun akan datang adalah untuk meningkatkan kembali rancangan terhadap tenaga boleh diperbaharui yang lebih banyak pilihan di samping cita-cita kerajaan bagi yang tertumpu pada loji arang batu.

Tidak ada kekurangan angin atau cahaya matahari di Vietnam, tetapi tenaga yang diperoleh dari sumber-sumber tersebut membentuk sebahagian kecil daripada jumlah keseluruhan.

Selepas mengkaji hubungan antarabangsa di akademi diplomatik Vietnam, beliau menceburi kerja pembangunan, yang kebanyakannya dengan etnik minoriti negara.

Tidak lama kemudian dia menyaksikan bagaimana aktiviti perlombongan merosakkan Vietnam yang paling terdedah kepada kemalangan perlombongan yang membawa maut kepada menyelimuti kawasan kampung dengan debu.

“Ia benar-benar menggalakkan saya untuk memberi tumpuan kepada tenaga,” jelasnya mengenai keputusannya untuk menubuhkan Green ID pada tahun 2011.

Ia adalah industri yang baharu, katanya, dan beberapa firma yang ada telah dijalankan oleh lelaki. Apabila dia pergi untuk mendaftarkan organisasi itu, seorang pegawai mencemuhnya kerana dia seorang wanita, tetapi beliau bertekad untuk tidak membiarkan diskriminasi menghalang cita-citanya.

“Saya tidak merasa seperti golongan minoriti kerana saya yakin,” tegasnya, tetapi beliau adalah satu-satunya daripada beberapa orang wanita di dalam bidangnya walaupun hingga sekarang.

Pada tahun 2018, kerjanya memperoleh Hadiah Alam Sekitar Goldman, yang menghormati aktivis akar umbi di seluruh dunia.

“Ia mengejutkan saya, saya tidak pernah menganggap bahawa saya boleh mendapatkan tahap penghargaan itu,” katanya. – AFP