Berkenan berangkat ke majlis resepsi perkahwinan

Gambar oleh Infofoto

KOTA KINABALU, SABAH, 20 FEB – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha hari ini berkenan berangkat ke Kota Kinabalu, Sabah bagi menghadiri Majlis Resepsi Perkahwinan anak lelaki kepada Ketua Menteri Sabah, Tuan Yang Terutama Datuk Seri Panglima Haji Mohammad Shafie bin Haji Apdal dan isteri, Datin Seri Panglima Datuk Hajah Shuryani binti Datuk Haji Shuaib.

Berangkat mengiringi Baginda berdua ialah Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Masna, Ambassador-at-Large di Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan Yang Di-Pertua Adat Istiadat Negara, Yang Amat Mulia Pengiran Lela Cheteria Sahibun Najabah Pengiran Anak Haji Abdul Aziz.

Keberangkatan tiba Baginda berdua di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu dijunjung oleh TYT Datuk Seri Panglima Haji Mohammad Shafie dan isteri; Timbalan Ketua Menteri dan Menteri Perdagangan dan Perindustrian Sabah, TYT Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau selaku menteri pengiring dan isteri, Datin Seri Panglima Dr Jaina Sintian.

Sementara itu, pada sebelah malam, Kebawah Duli Yang Maha Mulia dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri berkenan berangkat menghadiri Majlis Resepsi Perkahwinan di antara Awang Mohd Shahmi bin Datuk Seri Panglima Haji Mohammad Shafie dan Dayang Nurtasha Jayos binti Ahmad Johar yang berlangsung di The Magellan Sutera Resort, Kota Kinabalu.

Keberangkatan Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri ke majlis itu dijunjung
oleh ketua menteri Sabah dan isteri.

Baginda berdua seterusnya disembah-kenalkan kepada pasangan pengantin, yang telah selamat diijabkabulkan pada hari Ahad lalu, 16 Februari di Hotel Marriott, Putrajaya.

Majlis Resepsi ini juga diserikan dengan upacara merenjis air Mawar kepada kedua-dua pengantin, diikuti dengan santap malam.

Antara tetamu-tetamu khas yang berangkat dan hadir sama pada majlis ini ialah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Malaysia ke- 16; Duli Yang Maha Mulia Raja Perlis dan Raja Perempuan Perlis; para Tuan Yang Terutama Yang Di-Pertua Negeri dan isteri masing-masing; dan menteri-menteri besar.

Keberangkatan Kebawah Duli Yang Maha Mulia dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri ke majlis ini jelas mencerminkan keakraban hubungan istimewa antara Negara Brunei Darussalam dan Malaysia, amnya, dan Sabah khasnya yang sudah sekian lama terjalin sejak berkurun lamanya.

KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah dan KDYMM Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha ketika berkenan berangkat ke Majlis Resepsi Perkahwinan bagi anak lelaki Ketua Menteri Sabah, TYT Datuk Seri Panglima Haji Mohammad Shafie di The Magellan Sutera Resort, Kota Kinabalu, Sabah.
KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah dan KDYMM Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha ketika berkenan bergambar ramai bersama KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Malaysia ke-16 Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Raja Perlis dan Raja Perempuan Perlis semasa Majlis Resepsi Perkahwinan bagi anak lelaki kepada Ketua Menteri Sabah di Sutera Harbour Resort, Kota Kinabalu, Sabah. Turut berangkat ialah YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Masna dan tetamu-tetamu khas lain.
Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri berkenan merenjis air Mawar kepada kedua-dua pengantin.
Baginda Sultan bersama Baginda Yang di-Pertuan Agong Malaysia dan Raja Perlis ketika berkenan berangkat ke majlis berkenaan.
Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri berkenan disembah-kenalkan kepada pasangan pengantin.
Baginda Sultan dan Baginda Raja Isteri ketika berangkat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, Sabah. Turut berangkat YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri Hajah Masna.