Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Berkenan meterai perkongsian strategik

  VIENTIANE, LAOS, 3 OKT – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, hari ini, telah berkenan menandatangani Deklarasi Bersama Perkongsian Strategik antara Brunei Darussalam dan Laos bersama Presiden Laos, Tuan Yang Terutama Thongloun Sisoulith.

  Deklarasi bersama berkenaan menandakan lembaran baharu hubungan antara kedua-dua buah negara dalam kerjasama politik, keselamatan, kerjasama ekonomi, sosiobudaya, isu-isu serantau dan antarabangsa.

  Penandatanganan deklarasi berkenaan dibuat semasa Keberangkatan Negara Kebawah Duli Yang Maha Mulia ke Laos selama dua hari bermula hari ini.

  Berangkat mengiringi Kebawah Duli Yang Maha Mulia ialah Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen.

  Upacara Meletakkan Kalungan Bunga

  Terdahulu pada sebelah pagi, Baginda Sultan berkenan memulakan keberangkatan negara ke Upacara Meletakkan Kalungan Bunga di Unknown Soldier Monument, Vientiane.

  KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah berkenan menghadiri Mesyuarat Dua Hala semasa Keberangkatan Negara, kelmarin. Berangkat sama ialah DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen. –
  Gambar oleh Infofoto
  Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan memeriksa barisan kawalan kehormatan yang terdiri daripada anggota Angkatan Bersenjata Rakyat Laos. – Gambar oleh Infofoto
  KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah berkenan meletakkan kalungan bunga di Unknown Soldier Monument, Vientiane. Berangkat sama, DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen. – Gambar oleh Infofoto
  Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan menerima National Gold Medal daripada TYT Thongloun Sisoulith. – Gambar oleh Infofoto
  KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah berkenan menandatangani De-klarasi Bersama Perkongsian Strategik antara Brunei Darussalam dan Laos bersama TYT Thongloun Sisoulith. – Gambar oleh Infofoto
  Kebawah Duli Yang Maha Mulia berkenan bergambar bersama TYT Thongloun Sisoulith semasa Majlis Sambutan Rasmi Kenegaraan di Istana Presiden Hor Kham. – Gambar oleh Infofoto
  Selesai majlis tersebut, Kebawah Duli Yang Maha Mulia berangkat bersama TYT Thongloun Sisoulith bagi Mesyuarat Dua Hala. Berangkat sama, DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen. – Gambar oleh Infofoto
  Gambar oleh Infofoto

  Keberangkatan Baginda dijunjung oleh Datuk Bandar Vientiane, Tuan Yang Terutama Athsphangthong Siphandone sebelum dijunjung untuk meletakkan kalungan bunga ke tugu peringatan berkenaan.

  Tugu peringatan tersebut telah dibina bagi memperingati para tentera dan rakyat yang terkorban semasa memperjuangkan kemerdekaan bagi negara tersebut.

  Juga hadir ialah Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Luar Negeri, Tuan Yang Terutama Saleumxay Kommasith selaku Menteri Pengiring.

  Majlis Sambutan Rasmi Kenegaraan

  Kebawah Duli Yang Maha Mulia seterusnya berangkat ke Istana Presiden Hor Kham bagi menghadiri Majlis Sambutan Rasmi Kenegaraan, di mana keberangkatan tiba Baginda dialu-alukan oleh TYT Thongloun Sisoulith.

  Majlis dimulakan dengan kedua-dua pemimpin menaiki pentas khas untuk menerima tabik hormat dengan diiringi nyanyian lagu kebangsaan kedua-dua buah negara. Majlis diteruskan dengan pemeriksaan barisan kawalan kehormatan yang terdiri daripada anggota Angkatan Bersenjata Rakyat Laos.

  Baginda kemudiannya disembah kenalkan kepada menteri-menteri kabinet Laos, diikuti dengan pengenalan ahli-ahli rombongan Brunei kepada TYT Thongloun Sisoulith.

  Mesyuarat Dua Hala

  Selesai majlis tersebut, Kebawah Duli Yang Maha Mulia berangkat bersama Tuan Yang Terutama untuk menghadiri Mesyuarat Dua Hala, yang mana antara lainnya membincangkan mengenai pembangunan sosioekonomi, hubungan dua hala, serta isu-isu serantau dan antarabangsa yang menjadi perhatian bersama.

  Pada permulaan mesyuarat, Kebawah Duli Yang Maha Mulia menzahirkan penghargaan kepada Laos atas sambutan mesra dan layanan yang baik bagi keberangkatan negara ini, serta melahirkan kegembiraan kerana dapat kembali ke negara ini sejak tahun keberangkatan terakhir Baginda pada 2016.

  Dalam pada itu, penandatanganan perkongsian strategik akan melakarkan hala tuju masa depan hubungan antara kedua-dua buah negara, oleh itu Baginda menyambut baik
  untuk terus bekerjasama bagi meningkatkan lagi hubungan muhibah dan persahabatan antara Brunei dan Laos.

  Terdahulu sebelum itu, Tuan Yang Terutama dalam ucapan alu-aluannya, menzahirkan penghargaan kehadapan majlis Kebawah Duli Yang Maha Mulia atas sambutan mesra yang dihulurkan semasa lawatan negara Tuan Yang Terutama ke Brunei pada Oktober tahun lepas.

  Keberangkatan negara Kebawah Duli Yang Maha Mulia ke Laos menandakan pencapaian yang bersejarah ke arah meningkatkan hubungan dua hala antara kedua-dua buah negara, dalam memperingati ulang tahun ke-30.

  Selepas mesyuarat berkenaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia berangkat menghadiri Majlis Penandatanganan Deklarasi Bersama Perkongsian Strategik berkenaan.

  Majlis Penganugerahan National Gold Medal

  Kebawah Duli Yang Maha Mulia kemudiannya berangkat menghadiri Majlis Pengurniaan National Gold Medal di mana TYT Thongloun Sisoulith telah menganugerahkan pingat berkenaan kehadapan majlis Baginda Sultan.

  Anugerah berkenaan merupakan anugerah tertinggi yang diberikan kepada para pemimpin bagi mengiktiraf sumbangan dan dedikasi Kebawah Duli Yang Maha Mulia terhadap pengukuhan hubungan dua hala antara Brunei dan Laos sepanjang 30 tahun ini.

  Ini diikuti dengan titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia, di mana Baginda menzahirkan penghargaan atas penganugerahan anugerah berprestij berkenaan.

  Baginda bertitah mengesahkan kembali bahawa sepanjang 30 tahun ikatan persahabatan, Brunei menghargai hubungan akrab dan mesra bersama Laos.

  Baginda mengimbas kembali lawatan negara TYT Thongloun Sisoulith ke Brunei pada tahun lepas yang mencerminkan komitmen bersama oleh kedua-dua belah pihak yang menjadi asas penting kepada penubu-han perkongsian strategik yang baru saja dimeterai.

  Kedua-dua belah pihak, tambah Baginda, telah bekerjasama rapat dalam hal ehwal serantau dan antarabangsa termasuk ASEAN, dalam sama-sama berkongsi pendirian bagi isu-isu yang menjadi perhatian bersama. Ke arah ini, Negara Brunei Darussalam memberikan sokongan penuh kepada Laos selaku Pengerusi ASEAN pada tahun depan.

  Sementara itu, TYT Thong-loun Sisoulith mengongsikan bahawa National Gold Medal dianugerahkan kepada ketua-ketua kerajaan dan pemimpin yang mempunyai sumbangan
  cemerlang dalam membangunkan hubungan bersama Laos.

  Tuan Yang Terutama sangat menghargai sumbangan Kebawah Duli Yang Maha Mulia dalam mengukuhkan kerjasama yang bernilai antara kedua-dua buah negara sepanjang 30 tahun ini.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...