Berkorban demi kesihatan pesakit COVID-19

NEW DELHI – Sejak mula-mula COVID-19 menggegarkan dunia global, kepanikan dan ketakutan telah menghantui diri setiap orang.

Sehinggakan masing-masing mencari usaha untuk mencegah diri daripada menjadi pesakit COVID-19.

Jangkitan demi jangkitan sehingga ada yang mencecah ratusan ribu pesakit dan malah adanya berakhir dengan kematian. COVID-19 ini telah mencabar sistem kesihatan sesebuah negara yang bertungkus-lumus merawat pesakit-pesakit yang dijangkiti dan mencari jalan untuk membendung penularannya.

Para pekerja kesihatan dikerahkan menjadi barisan hadapan untuk menangani pesakit sehingga mereka terpaksa mengorbankan nyawa dan masa mereka demi orang lain. Namun meskipun mereka dalam keletihan, demi kesihatan pesakit yang menjadi keutamaan, mereka tetap berjuang dan menghadapinya dengan kesabaran dan ketenangan.

Doktor di salah sebuah hospital swasta terkemuka di India menggesa unit rawatan rapi memakai pakaian pelindung penuh. Setiap tempat tidur dihuni oleh pesakit koronavirus, dan ketakutan sedang meningkat bahawa yang terburuk masih akan datang.

Para pekerja kesihatan memakai PPE menggunakan komputer di wad ICU COVID-19 di Hospital Max Smart Super Speciality di New Delhi. – AFP
Setiap pekerja kesihatan di unit rawatan rapi digesa memakai pakaian pelindung penuh. – AFP
Pekerja kesihatan menarik tong sampah yang mengandungi sisa perubatan dari ICU COVID-19. – AFP
Seorang pekerja kesihatan memantau pesakit COVID-19 melalui monitor jantung. – AFP

“Kami tidak tahu bila semua ini akan memuncak,” kata Dr Deven Juneja kepada media ketika berhenti sejenak di Hospital Max Smart Super Speciality di New Delhi, ketika monitor jantung berbunyi di seluruh wad.

“Kita semua mengharapkan yang terbaik, tetapi kita secara mental dan fizikal bersedia untuk yang terburuk.”

Beberapa hari kebelakangan ini pihak berkuasa India melonggarkan perintah penutupan mereka selama sebulan terhadap pergerakan orang ramai yang bertujuan untuk membendung penyebaran koronavirus.

Namun mereka terpaksa melakukan pelonggaran atas alasan ekonomi dan, sementara orang di seluruh negara yang berjumlah 1.3 bilion meneruskan perjalanan yang lebih normal, jumlah jangkitan meningkat.

Terdapat hampir 10,000 kes baru yang disahkan setiap hari dan jangkitan yang dinyatakan kini melebihi 275,000 menjadikannya yang kelima tertinggi di dunia. Secara rasmi terdapat hampir 8,000 kematian akibat koronavirus, walaupun jumlah sebenarnya dipercayai jauh lebih tinggi.

Terdapat banyak laporan dimuatkan dalam akhbar mengenai kisah pesakit s pesakit yang meninggal dunia setelah ditolak untuk mendapatkan rawatan. Kerajaan juga mengubah stadium kriket menjadi hospital lapangan. Krematorium sedang berusaha untuk mengatasi jumlah kematian yang meningkat.

Di New Delhi, keadaan sangat mengerikan dengan kerajaan minggu lalu meramalkan jumlah beban akan meningkat 20 kali ganda menjadi lebih daripada setengah juta pada akhir bulan Julai, yang mana sistem penjagaan kesihatan nampaknya tidak siap sedia.

Ambulans sentiasa datang di hospital Max, yang seperti kemudahan swasta lain di kota yang berjumlah 20 juta orang itu telah diperintahkan oleh kerajaan untuk mengasingkan 20 peratus katilnya untuk pesakit koronavirus.

Dengan keluarga yang tidak dibenarkan melihat pesakit virus, Juneja harus menggandakan pekerjaannya sebagai penjaga, walaupun dia tidak dapat memegang tangan pesakitnya.

“Kita semua berusaha menjaga semangat kita dalam masa-masa sukar ini,” katanya. Kita harus terus termotivasi dan terus menjalankan tanggungjawab setiap hari.”

Juneja mengatakan dorongan itu mulai dirasakan sejak beberapa hari kebelakangan ini, dengan peningkatan jumlah orang yang mencari katil.

“Ini pasti telah meningkatkan beban kita. Kita ingin pesakit kita pulih secepat mungkin dan berusaha memberikan lebih banyak ruang katil untuk pesakit kita,” katanya.

Keberanian

Hospital harus berubah secara drastik, membezakan zon hijau dan merah serta mengubah bahagian bersalin menjadi kemudahan rawatan koronavirus. Poster Winnie the Pooh dan anak damit yang tersenyum menyambut pesakit yang cemas ketika kakitangan yang memakai alat pelindung penuh, nama mereka ditulis di tangan dengan pen marker hitam di bahagian depan untuk pesakit demam dan gejala lain.

“Saya rasa ini pasti menakutkan kita, kerana anda tidak pernah tahu dari mana jangkitan boleh masuk ke dalam tubuh anda,” kata Jyoti Ester, seorang jururawat rawatan jangkitan.

Vinita Thakur, seorang jururawat di wad COVID, berkata memakai pakaian pelindung selama berjam-jam di musim panas India yang panas memerlukan “keberanian fizikal dan mental” yang sangat besar.

“Setelah memakai PPE, kita tidak dapat minum air, tidak dapat makan, bahkan tidak dapat pergi ke tandas,” kata Thakur yang bergilir-gilir merawat warga emas di ICU.

“Terlalu berkeringat dan kerana itu kita terlalu kepanasan dan mendapat ruam. Tetapi kita harus melakukannya, kita berada di garis hadapan, kita tidak dapat memberi alasan.”

Seorang pesakit yang dalam perjalanan untuk pemulihan di ICU memberitahu media bahawa dia cukup berterima kasih kepada kakitangan kesihatan.

“Saya rasa semua kakitangan hospital ini seperti Tuhan kerana mereka mempertaruhkan nyawa mereka sendiri untuk merawat pesakit,” kata Bhupinder Sharma, 55.

“Tidak ada yang lebih besar daripada ini.” – AFP