Bersama jaga kesejahteraan negara

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 JULAI – Program pengawasan kejiranan (PK) sentiasa berusaha untuk merapatkan hubungan di antara Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dengan orang ramai melalui penglibatan ahli-ahli PK demi sama-sama menjaga keamanan dan kesejahteraan negara.

Sehubungan dengan itu, Unit PK Balai Polis Pusat, Bandar Seri Begawan (BSB), yang diketuai oleh Pegawai Penguasa Balai Polis Pusat BSB, Penolong Penguasa Polis (ASP) Dayangku Siti Munirah binti Pengiran Haji Damit, telah mengadakan aktiviti pendekatan bersama ketua-ketua kampung di bawah Mukim Kilanas pada 22 Julai lalu.

Aktiviti pendekatan itu turut dihadiri oleh Pemangku Penghulu Mukim Kilanas selaku Ketua Kampung Bengkurong dan Pemangku Ketua Kampung Burong Lepas, Haji Talib bin Haji Bakar; Pemangku Ketua Kampung Tasek Meradun dan Bunut, Pengiran Haji Ahmad bin Pengiran Haji Matarsad; Pemangku Ketua Kampung Bunut Perpindahan, Haji Durahim bin Hassan; Ketua Kampung Madewa, Haji Jumat bin Haji Salleh dan Ketua Kampung Tanjong Bunut, Haji Abdul Rahman bin Haji Jumat.

Manakala Unit PK Balai Polis Muara yang diketuai oleh Pemangku Pegawai Penguasa Balai Polis Muara, Inspektor Kanan (S/INSP) Saidin bin Mohamad Salleh, turut membuat pendekatan bersama Pemangku Ketua RPN dan STKRJ Kampung Tanah Jambu, Haji Abdul Wahab Haji Kassim dan turut dihadiri oleh beberapa orang anggota balai.

Unit PK di Balai Polis Sengkurong yang diketuai Penolong Pegawai Menguasa Balai Polis Sengkurong, Inspektor Pengiran Noorhasni bin Pengiran Haji Omar, juga turut mengadakan pendekatan yang sama bersama Pemangku Ketua Kampung Jerudong A, Haji Khairul Azmi bin Haji Lakat @ Ahmad. Objektif pendekatan-pendekatan tersebut adalah untuk suai kenal dengan ketua-ketua kampung, penerangan mengenai statistik-statistik jenayah yang berlaku di kawasan kampung yang terlibat dari bulan Januari hingga Jun 2020.