Bersama laksanakan ibadah korban

Oleh Syahmi Hassan, Salawati Haji Yahya, Yusrin Junaidi & Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 OGOS – Hari Raya Aidiladha yang telah memasuki hari ketiga, hari ini, terus disemarakkan dengan majlis-majlis ibadah korban yang dikendalikan oleh pelbagai pihak di negara ini.

Antara yang tidak melepaskan peluang untuk meraih keberkatan dalam mengerjakan ibadah tersebut, hari ini, ialah Jerudong Park Country Club Sdn Bhd (JPCC) dengan majlis berlangsung di ibu pejabatnya.

Empat ekor kerbau daripada 28 peserta telah dikorbankan pada majlis itu dan agihan daging korban kepada para penerima telah disempurnakan oleh ahli Lembaga Pengarah JPCC, Awang Johan bin Dato Paduka Dr Haji Johar dan Pengurus Am JPCC, Hajah Siti Suhaila binti Dato Paduka Haji Kani.

Sementara itu, ahli-ahli Serumpun Warga Simpang 85 dan Muslimah, Jalan Bukit Bintagur, RPN Kampung Panchor Mengkubau, Mentiri telah mengadakan majlis seumpamanya, kelmarin, yang turut sertai oleh ahli-ahli kejiranan di RPN Kampung Panchor Mengkubau dan Mentiri.

Majlis telah diadakan di rumah kediaman pengerusi majlis dan pengerusi keseluruhan program-program serumpun berkenaan, Awang Faidil Rosemady bin Mohamad di mana empat ekor kerbau telah dikorbankan hasil yang dikumpulkan bulanan dalam kalangan ahli-ahli keluarga serumpun.

Antara penerima bergambar bersama agihan daging korban pada majlis berkenaan.
Awang Johan semasa mengagihkan daging korban kepada salah seorang peserta.
Kakitangan JPCC ketika bergotong-royong memotong daging korban semasa acara tersebut.
Awang Zulhilmi menyampaikan agihan daging korban kepada salah seorang penerima.
Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed mengagihkan daging korban dan akikah kepada salah seorang peserta korban.
Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed bergambar ramai bersama ahli-ahli Serumpun Warga Simpang 85 dan Muslimah, Jln Bukit Bintagur, RPN Kampung Panchor Mengkubau, Mentiri.
Haji Abdul Rahim menyampaikan daging korban kepada salah seorang penerima. – Gambar oleh Rahwani Zahari
Haji Abdul Rahim menyampaikan daging korban kepada salah seorang penerima. – Gambar oleh Rahwani Zahari
Suasana bergotong-royong memotong daging-daging korban di Waspada Security.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis bagi mengagihkan daging-daging korban dan akikah kepada para peserta korban dan asnaf yang berdaftar di Majlis Ugama Islam Brunei khususnya di RPN Kampung Panchor Mengkubau, Mentiri, ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Pengiran Haji Mohamed bin Pengiran Haji Osman @ Othman.

Majlis serupa yang dikendalikan oleh Jawatankuasa Takmir Masjid Kampung Beribi pula telah menyaksikan lima ekor kerbau dikorbankan dan turut disertai oleh belia masjid dan penduduk kampung.

Hadir menyampaikan agihan daging korban berkenaan ialah Ketua Imam Masjid Kampung Beribi, Haji Abidin bin Haji Metarshad.

Majlis ibadah korban yang dikendalikan Jawatankuasa Takmir Masjid Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam, Kampung Jerudong dengan kerjasama Majlis Perundingan Kampung Jerudong dan Brunei Gas Carriers Sdn Bhd pula telah menyaksikan sebanyak 10 ekor kerbau dikorbankan, kelmarin.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis dan seterusnya menyampaikan agihan daging korban kepada para penerima ialah Jurukira Kewangan Kanan, Awang Zulhilmi bin Idris dan Pengurus Teknologi Maklumat, Brunei Gas Carriers Sdn Bhd, Pengiran Norbailah binti Pengiran Haji Sulaiman.

Persatuan Bekas Guru-guru Agama (PERGA) turut mengadakan majlis serupa, kelmarin, yang berlangsung di kediaman Naib Presiden PERGA di Kampung Selayun, Sengkurong B.

Menurut Presiden PERGA, Haji Abdul Rahim bin Haji Gantang, tiga ekor kerbau dan seekor lembu daripada 28 orang peserta telah dikorbankan.

Sementara itu, Waspada Security Services telah mengorbankan enam ekor kerbau daripada 42 peserta pada majlis ibadah korban yang berlangsung kelmarin.

Para penerima daging korban syarikat berkenaan terdiri daripada seramai 12 orang fakir miskin, 12 orang kanak-kanak, para peserta dan seramai 320 orang warga syarikat.