Wednesday, September 28, 2022
32.3 C
Brunei

Bersama melindungi demi kelangsungan ekonomi

-

Oleh Nurdiyanah R.

Tercetusnya penularan wabak COVID-19 di seluruh dunia dan tidak terkecuali tanah air kita adalah satu ujian yang tidak diduga kehadirannya. Namun dengan ketegaran hati semua lapisan masyarakat bersatu untuk melindungi antara satu sama lain adalah sesuatu yang mustahak ditanai

Sehubungan itu, bagi mengetengahkan keselamatan operasi menerusi perkhidmatan mahupun perusahaan secara holistik dalam berjuang bangkit di saat tercetusnya pandemik COVID-19, baru-baru ini, salah satu topik perbincangan berjudul Protecting Your Staff & Businesses from Risk of COVID-19 turut mewarnai pengisian forum maya bahagian pertama Siri SME 360 Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) khususnya dalam meniti pasaran industri makanan dan minuman (F&B).

Tiga panel pembentang terdiri daripada Ketua Hubungan Kerajaan dan Projek Khas di BIBD, Haji Mohammad Yusri bin Haji Wahsalfelah; Ketua Perkembangan Perniagaan Kanan, McDonald’s Brunei, Awang Syafiq Metassan; Ketua Pemasaran, McDonald’s Brunei, Dayang Filah Salleh dengan moderatornya, Amy Cheong juga selaku pengasas bersama, Relentless Academy.

Bersama mematuhi SOP

Tidak dapat dinafikan ketakutan pasti dirasai oleh masyarakat di saat tercetusnya gelombang pertama di negara ini sekitar tahun 2019 lalu dan diikuti pula hadirnya detik-detik jangkitan gelombang kedua pada tahun lalu, namun dalam menempuhi saat-saat duka itu tersimpan kemanisan hikmah di dalamnya di mana ia mengajar untuk sentiasa mencari jalan terbaik untuk sama-sama melindungi antara satu sama lain.

Haji Mohammad Yusri menekankan perlunya untuk mematuhi SOP kerajaan dan garis panduan langkah berjaga-jaga di mana ia merupakan kunci dalam memastikan kesejahteraan dan keselamatan semua kakitangan BIBD yang di bawah jagaan mereka.

Ketua Hubungan Kerajaan dan Projek Khas di BIBD, Haji Mohammad Yusri.
Ketua Perkembangan Perniagaan Kanan, McDonald’s Brunei, Awang Syafiq.
Ketua Pemasaran, McDonald’s Brunei, Dayang Filah.
Amy selaku moderator forum maya tersebut.
Mematuhi SOP kerajaan dan garis panduan langkah berjaga-jaga merupakan kunci dalam memastikan kesejahteraan dan keselamatan semua. –Agensi
Menyemai budaya penjarakan sosial dan amalan pembersihan diri dan premis-premis secara konsisten itulah salah satu langkah bagi membendung penularan wabak. – Agensi

“Dengan menyemai budaya penjarakan sosial dan amalan pembersihan diri dan premis-premis secara konsisten itulah salah satu langkah pertama yang dilaksanakan oleh pihak BIBD ketika terjadinya jangkitan pertama di negara ini, di samping pemakaian pelitup muka sehingga kepada galakan untuk menggunakan double-mask. Begitu juga manfaat aplikasi BruHealth yang memudahkan lagi langkah-langkah pengawalan di negara ini.”

“Segala langkah-langkah strategi pengawalan sentiasa diperkasa dari semasa ke semasa seperti penguatkuasaan pengambilan suntikan vaksin dengan lengkap. Sesuatu yang sukar diamalkan pada permulaannya namun kini sudah menjadi norma baharu kepada kita semua,” jelasnya lagi.

Hargai petugas F&B

Dalam pada itu berkongsi kenangan menjadi sukarelawan bersama agensi-agensi petugas barisan hadapan lalu, Haji Mohammad Yusri turut mengingatkan petugas F&B juga layak disebut sebagai petugas barisan hadapan kerana mereka juga menanai tanggungjawab dalam menyediakan makanan dan minuman bahkan sebagai sumber tenaga kepada masyarakat secara menyeluruh.

Beliau juga mengongsi pelan kelangsungan perniagaan BIBD memainkan peranan penting dalam membimbing bank untuk mengemudi cabaran-cabaran COVID-19 dan memastikan operasi perniagaan kekal berjalan secara teratur dan licin semasa pandemik. BIBD telah memperkenalkan beberapa inisiatif utama untuk membangun perniagaan pulih dan kekal berdaya tahan sepanjang pandemik itu.

Demi kelangsungan bersama

Dalam menghadapi cabaran pandemik, Awang Syafiq turut berkongsi bahawa sebelum tercetusnya jangkitan lingkungan tanah air, pihak McDonald’s Brunei juga telah bersiap sedia dengan mempelajari segala SOP global khususnya yang dilaksanakan oleh cawangan di luar negara yang sudah terjejas.

“Sentiasa peka dengan hal ehwal semasa dan memahami pengetahuan berkaitan dengan COVID-19 secara global itu antara persediaan yang kami lakukan sekiranya jangkitan terjadi. Dengan meneruskan segala pelan kelangsungan perniagaan tertentu, namun apa yang pasti keselamatan kakitangan adalah menjadi keutamaan kami sekali gus menjaga jaminan kesejahteraan bagi para pelanggan setia kami. Dengan mengamalkan pemeriksaan suhu, imbasan BruHealth serta mengawal jumlah kemasukan dalam premis, itulah antara yang dilaksanakan dalam meneruskan kelangsungan perniagaan ini,” ujarnya lagi.

Dari segi aspek pemasaran jualan semasa pandemik melanda, Dayang Filah menjelaskan bahawa semestinya ia juga mengalami impak yang sama di mana pihak McDonald’s terpaksa mengurangkan tempoh operasi dan juga beberapa produk menu disebabkan demi kepentingan bersama secara menyeluruh.

“Dengan mengetengahkan strategi mempromosi produk secara terhad sememangnya bertujuan bagi mewujudkan suasana persekitaran perniagaan di mana para kakitangan kami dapat menjalankan pekerjaan mereka dengan sebaik mungkin dengan kelonggaran tempoh operasi tersebut demi kelangsungan bersama,” itulah antara yang dikongsikan semasa berlansungnya sesi forum tersebut, baru-baru ini.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -