Bersepah, salah siapa?

Mengapa apabila susun atur kediaman terlihat tidak terurus kesalahan sentiasa diletakkan di atas bahu wanita, sementelah lelaki dimaafkan?

Ahli Sosiologi Universiti California di Santa Barbara, Sarah Thebaud menyifatkan situasi tersebut berlaku adalah disebabkan oleh streotaip jantina yang masih lagi kuat mempengaruhi masyarakat sehingga pada hari ini.

“Biarpun kini berada dalam kehidupan tahun 2019, isu dan persepsi minda manusia berkaitan ketidaksamarataan jantina sukar untuk dihapuskan,” katanya kepada The New York Times baru-baru ini.

Hasil beberapa kajian terkini yang dilakukan mendapati wanita akan menjadi ‘mangsa’ persendaan apabila rumah kotor dan bersepah.

Ia juga disebabkan sebahagian besar masyarakat khususnya lelaki beranggapan bahawa urusan rumah tangga adalah tanggungjawab utama wanita sama ada mereka bekerja ataupun menjadi suri rumah.

Kajian berkenaan juga mendapati tugas harian wanita yang menetap bersama pasangan adalah lebih banyak berbanding tinggal bersendirian, memandangkan kaum Adam enggan memberikan kerjasama daripada segi memasak, mengemas rumah dan membasuh baju.

Bagaimanapun, sekiranya aktiviti mengemas rumah hanya dilaksanakan oleh wanita, bimbang ia akan mengundang ketidakpuasan hati sehingga menyebabkan perbalahan kecil dalam rumah tangga.

Adalah lebih baik rutin membersihkan kediaman dilakukan secara toleransi demi kebahagiaan bersama.

Selain itu, jangan menganggap rumah yang bersepah itu normal kerana impaknya boleh menimbulkan ketidakselesaan dan tekanan kepada isi rumah. – Agensi

Adalah lebih baik rutin membersihkan kediaman dilakukan secara toleransi demi kebahagiaan bersama. – Agensi