Saturday, April 20, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Bertemankan aurora dalam kegelapan malam di Artik

  NY-ALESUND, NORWAY – Pekan kecil Ny-Alesund terletak di tengah-tengah kepulauan Svalbard antara tanah besar Norway dan Kutub Utara. Ia menempatkan stesen penyelidikan sepanjang tahun paling utara di dunia, yang penting kepada penerokaan ekstrem kutub Bumi.

  Kawasan itu termasuk Stesen Sungai Kuning, stesen penyelidikan Artik pertama China.

  Pada musim sejuk di tanah kegelapan abadi itu, Li Bin, seorang timbalan penyelidik di Institut Penyelidikan Kutub China, menjaga kubu ini, satu-satunya temannya ialah tarian aurora yang memukau di langit malam.

  BERJAGA DI MALAM ARTIK

  Terletak 79 darjah di utara wilayah barat laut Spitsbergen, pulau terbesar di kepulauan Artik Svalbard Norway, Ny-Alesund ialah penempatan kekal paling utara di dunia.

  Dahulunya sebuah bandar perlombo-ngan arang batu yang berkembang maju, Ny-Alesund kini sibuk dengan aktiviti penyeli-dikan kutub. Sejak penubuhan Stesen Sungai Kuning pada 2004, China telah mewujudkan kehadiran penting di tempat perlindungan saintifik ini.

  Li Bin mengambil gambar aurora berhampiran Stesen Yellow River di Ny-Alesund, Svalbard, Norway, pada 10 November lalu. – Xinhua
  Gambar Xinhua
  Li Bin membuat sembang video dengan isteri dan anak lelakinya di Stesen Yellow River pada 12 November. – Xinhua
  Gambar Xinhua

  Kehidupan kutub di stesen tersebut dibahagikan kepada dua musim yang berbeza. Bulan-bulan musim panas adalah tumpuan aktiviti, melihat kemasukan para penyelidik dari institusi-institusi China, terlibat dalam pelbagai kajian daripada glasiologi kepada sains atmosfera.

  Musim sejuk, bagaimanapun, membawa kepada tempoh cabaran-cabaran apabila malam kutub tanpa penghujung tiba. Ritma siang dan malam menjadi kabur, dengan malam kutub menyelubungi rantau ini selama lebih 120 hari, bermula akhir Oktober hingga akhir Februari.

  Li, pakar dalam fizik angkasa lepas dan pencerapan aurora, menjadi penjaga tunggal stesen itu pada bulan-bulan yang panjang dan gelap ini pada tahun ini.

  Hari-hari Li ditandai dengan nada yang unik. Pagi bermula dengan penyelarasan dengan rakan-rakan sekerjanya di China, diikuti dengan sembang video yang menyiarkan hari kerja mereka.

  Pada sebelah petang, Li mula berjaga. Dia memantau dengan teliti instrumen pencerapan aurora yang terletak di seluruh Ny-Alesund, Longyearbyen di Svalbard dan Laugar di Iceland, mengumpul data yang dimasukkan ke dalam kumpulan global penyelidikan aurora.

  Pada malam-malam yang diserikan dengan pertunjukkan aurora yang indah, Li menerokai tanah gersang yang sejuk, sambil membawa kamera dan tripod, untuk merakam keindahan northern light.

  Dalam menghadapi salji yang lebat, dia menahan kesejukan yang teruk, meredah salji untuk menyenggara peralatan penting, memastikan fungsinya tidak terganggu.

  Di pos terpencil ini, kantin berfungsi sebagai hab komunal, menyediakan makanan
  untuk komuniti penyelidikan antarabangsa.

  Selepas bekerja semalaman, Li sering terlepas sarapan dan mengambil makanan pertamanya pada waktu tengah hari. Kelaparan larut malam sering dikenyangkan dengan hidangan ringkas seperti mi segera atau salmon dalam tin.

  MENEROKA ENIGMA AURORA

  Di landskap terpencil dan berais Ny-Alesund, saintis-saintis seperti Li Bin menyelidiki misteri aurora, yang menunjukkan cahaya semula jadi yang menawan kebanyakannya dilihat di kawasan kutub planet ini.

  Aurora, terutamanya berlaku di kawasan latitud tinggi dengan medan magnet, disebabkan zarah bercas dari magnetosfera dan angin suria memasuki atmosfera Bumi dan berlanggar dengan atom atmosfera, menghasilkan cahaya hijau dan merah halus.

  Di luar keindahannya yang menakjubkan, aurora memegang pandangan penting untuk fizik angkasa, jelas Li.

  “Aurora menawarkan tingkap ke dalam magnetosfera Bumi, menyediakan data penting yang meningkatkan pemahaman kita tentang persekitaran angkasa Bumi. Pengetahuan ini penting untuk bidang seperti penempatan satelit dan komunikasi aeroangkasa.”

  Dia menyamakan aurora dengan ‘hujan dan salji’ di persekitaran spatial latitud tinggi Bumi, dengan ketara mempengaruhi infrastruktur di wilayah-wilayah ini.

  Dengan mengkaji aurora, saintis-saintis boleh menjangka dan mengurangkan kesan ribut angkasa lepas pada teknologi kritikal seperti satelit komunikasi dan grid kuasa, katanya.

  Li membuat analogi kepada kehidupan seharian untuk menekankan kepentingan kerjanya, “Sama seperti orang menyemak ramalan cuaca sebelum melangkah keluar, aurora serupa dengan ‘ramalan cuaca angkasa’.

  “Apabila pengembaraan manusia ke angkasa semakin kerap, pergantungan kita pada ramalan ini akan bertambah kuat. Memahami ‘ribut’ angkasa adalah penting untuk perjalanan angkasa lepas, dan mengkaji aurora adalah langkah kritikal dalam perjalanan ini,” katanya.

  PENJAGA TUNGGAL

  Kehidupan seorang penyelidik kutub bukan tanpa bahaya dan cabaran. Di kawasan terpencil Ny-Alesund, bahaya mengintai dalam bentuk beruang kutub dan kesan psikologi susulan berbulan-bulan malam kutub yang tidak berkesudahan adalah besar.

  Struktur-struktur di Ny-Alesund, termasuk Stesen Sungai Kuning tempat Li Bin bekerja, dibiarkan tidak berkunci untuk menawarkan tempat perlindungan daripada kemungkinan bertembung beruang, dengan pintu direka untuk membuka ke luar langkah mudah tetapi berkesan terhadap beruang kutub, yang diketahui pandai menolak tetapi bukan menarik pintu.

  He Fang, timbalan penyelidik di Institut Penyelidikan Kutub China yang berpengalaman dalam musim sejuk di kedua-dua stesen Antartika dan Artik, bercakap tentang ketabahan mental yang diperlukan dalam keadaan yang melampau ini.

  “Musim sejuk di kawasan kutub selalunya bermakna bulan-bulan bersendirian dalam
  kegelapan yang tidak berbelah bahagi. Seseorang itu mesti sentiasa menyesuaikan diri, dari segi mental dan fizikal, dengan persekitaran malam tanpa penghujung,” katanya.

  Bagaimanapun, komitmen Li tetap tidak berbelah bahagi. “Saya tertarik dengan kawasan kutub dan aurora.” – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...