Monday, November 28, 2022
27.1 C
Brunei

-

BGC anjur kempen derma darah

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 JUN – Dalam usaha untuk memberi bantuan dan sebagai khidmat bakti kepada masyarakat, Brunei Gas Carriers Sdn Bhd (BGC) dengan kerjasama Pusat Pendermaan Darah, Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha dan McDonald’s Brunei bersama-sama menganjurkan kempen menderma darah yang diadakan dua hari iaitu 18 Jun di McDonald’s Jerudong dan 25 Jun di McDonald’s Pandu Lalu Lambak.

Kempen berkenaan mendapat sambutan yang sungguh menggalakkan di mana kempen yang diadakan pada dua hari berkenaan telah menyaksikan kesemua 168 slot bagi penderma yang berdaftar dan yang hadir di kempen berkenaan berjaya untuk menempah serta menderma darah di kedua-dua cawangan McDonald’s berkenaan.

Hadir semasa kempen berkenaan ialah Pemangku Pengarah Urusan BGC, Kapten Abdul Mateen bin Abdurrahman Liew bersama wakil-wakil dari McDonald’s Brunei.

Penganjuran kempen itu adalah sebagai usaha BGC untuk menyokong Hari Penderma Darah Sedunia dan seruan Kementerian Kesihatan untuk menambah bekalan darah di mana BGC telah mengadakan kempen media sosial selama dua minggu untuk mengalu-alukan serta mendaftarkan mereka yang berminat untuk menderma darah bagi menyertai kempen berkenaan.

BGC berkata salah satu mesej utama yang dikongsi di platform media sosial mereka adalah untuk mengetengahkan bekalan darah yang rendah di tabung darah kebangsaan. Mereka berkata bahawa dalam masa seperti ini, seruan kepada orang ramai adalah kaedah yang terbaik untuk memperbaiki kekurangan bekalan darah di tabung-tabung darah untuk memastikan supaya orang ramai akan lebih kerap menderma darah.

BGC percaya bahawa kempen itu akan membantu dalam menjana kesedaran mengenai pentingnya menderma darah.

Antara penderma darah semasa kempen yang diadakan di McDonald’s Pandu Lalu Lambak baru-baru ini. – Gambar oleh Muiz Matdani
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -