BIA sumbang peralatan sampingan Genome Sequencing Machine

Oleh Ak Zaki Kasharan & Salawati Haji Yahya

TUTONG, 17 NOV – Kementerian Kesihatan pada pagi tadi telah menerima barangan sampingan makmal dan peralatan-peralatan untuk memudahkan penggunaan Genome Sequencing Machine kepunyaan Kementerian Kesihatan. 

Sumbangan itu bertujuan untuk menyokong Negara Brunei Darussalam dalam menangani pandemik COVID-19 dan mengembangkan lagi keupayaan tempatan dalam bidang genomik. 

Barangan tersebut telah diserahkan oleh Pemangku Pengarah Agensi Pelaburan Brunei (BIA), Haji Sofian bin Mohammad Jani kepada Setiausaha Tetap, Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin dalam majlis penyerahan yang berlangsung di Makmal Klinikal Diagnostik Molekular bagi Penyakit Berjangkit, Jabatan Perkhidmatan Makmal di Kampung Bukit Bendera, Tutong.

Sumbangan yang terdiri daripada barangan seperti peti sejuk makmal, reagent kits, bahan guna habis (consumables) dan barang-barang sampingan untuk meningkatkan operasi genetic sequencer DNBSEQG50 itu adalah hasil sumbangan daripada rakan kongsi pelaburan strategik BIA yang diharap mengukuhkan lagi keupayaan Kementerian Kesihatan dalam membendung COVID-19.

Sementara itu, sampel-sampel mereka yang positif COVID-19 yang dihantar ke luar negara untuk dianalisis setakat ini menunjukkan 99 peratus daripada sampel tersebut masih menunjukkan varian Delta.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar pada sidang media hari ini mengongsikan perkara tersebut semasa menjawab pertanyaan media mengenai bila negara akan mula menggunakan mesin penjujukan genom.

Yang Berhormat Dato seterusnya menambah, penggunaan mesin penjujukan genom ini akan mengambil masa disebabkan masih lagi menunggu bahagian peralatan lengkap selain memberikan latihan kepada orang yang akan menggunakan mesin ini.

Pada masa ini, jelasnya, negara masih lagi menghantar sampel mereka yang positif ke luar negara setiap minggu untuk mengenal pasti jenis varian virus.