BIBD AM diiktiraf Pengurus Aset Islam Terbaik 2021

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 OKT – Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) telah mencatatkan satu lagi pencapaian apabila BIBD Asset Management (BIBD AM) yang beroperasi di bawah BIBD Securities Sdn Bhd (BIBDS) diiktiraf sebagai Pengurus Aset Islam Terbaik 2021 bagi Brunei dalam Anugerah Kewangan Islam Tripple A The Asset yang merupakan penerbit anugerah global.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan BIBD, anugerah Tripple A oleh The Asset berkenaan merupakan anugerah paling berprestij dalam industri bagi perbankan, kewangan, perbendaharaan dan pasaran kapital.

Pengarah Urusan BIBDS, Haji Muhammad Yazid bin Dato Paduka Haji Mahadi dipetik berkata, “Kita kini menyaksikan pertumbuhan mantap bagi produk-produk patuh syariah dan menjadi matlamat kami untuk menyediakan penyelesaian pelaburan inovatif kepada para pelabur, di dalam negara dan antarabangsa.

“Alhamdulillah, kami berbesar hati dengan pengiktirafan ini. Kami berbangga menjadi entiti yang dibangunkan dalam negara yang mengembangkan kapasiti dan infrastrukturnya di dalam negara dengan sokongan dan kepa-karan bakat-bakat tempatan.

“Memenangi anugerah ini meletakkan Brunei di pentas global dan menunjukkan keupayaan kami untuk memenuhi permintaan pelanggan pada masa yang sama mengekalkan standard serantau dan global,” tambah beliau.

Kenyataan menjelaskan, anugerah berkenaan dinilai oleh lembaga penyunting The Asset yang mempunyai berdekad-dekad pengalaman menilai anugerah industri.

BIBD AM, pengurus aset syariah Brunei yang pertama, menyediakan penyelesaian Islam bagi pelaburan global menerusi pasukan pengurusan pelaburan tempatan dan rakan-rakan strategik bersama firma-firma pelaburan global.

Menurut kenyataan itu lagi, anugerah berkenaan menggambarkan komitmen BIBD AM untuk menyokong Pelan Tindakan Kewangan Bank Pusat Brunei Darussalam (BDCB) dan Wawasan Brunei 2035 bagi memupuk pertumbuhan dalam industri kewangan dan pengurusan aset Islam.