BIBD lancar kempen #keepbruneicovidsafe

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 OGOS – Community for Brunei, inisiatif tanggungjawab sosial korporat Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD), hari ini, telah melancarkan kempen #keepbruneicovidsafe yang bermatlamat untuk menghimpunkan masyarakat setempat memerangi COVID-19 yang kembali menular di negara ini dengan menggalakkan semua orang Brunei mendapatkan vaksin.

Ketua Pegawai Pemasaran BIBD, Hajah Nurul Akmar binti Haji Mohd Jaafar dalam kenyataan dipetik sebagai berkata, “Sebagai rakan dalam kemajuan, BIBD sentiasa mempercayai pendekatan Whole of Nation dan melengkapkan usaha kerajaan dengan apa cara yang mungkin.

“Melalui kempen itu, kami ingin menyebarkan maklumat betul kepada orang ramai tentang vaksin, menasihatkan orang ramai agar tidak ragu dan membantu Kementerian Kesihatan untuk mencapai sekurang-kurangnya 70 peratus penduduk divaksin, sebagai cara untuk memastikan bahawa negara ini dilindungi dengan secukupnya daripada COVID-19,” tambah beliau. Community for Brunei dilancarkan semasa penularan COVID-19 di Brunei tahun lalu sebagai cara untuk menyokong perusahaan mikro yang terjejas oleh wabak.

Platform itu kini berkembang menjadi lebih daripada sekadar pasaran dalam talian di mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) boleh mengumpulkan dana secara langsung melalui laman sesawang tersebut dan juga mempromosikan mengenai kesedaran dan sebagainya.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk menyokong perjuangan negara melawan COVID-19, beberapa NGO sedang mengumpulkan dana yang akan disalurkan khusus kepada petugas barisan hadapan perubatan di Pusat Pengasingan Kebangsaan dan beberapa pusat vaksinasi di negara ini.

Organisasi yang berminat untuk menjadi sebahagian daripada komuniti berkenaan dan orang ramai yang ingin menyokong tujuan tersebut dialu-alukan untuk melayari www.communityforbrunei.com untuk maklumat lebih lanjut.