BIBD QuickPay di Hospital RIPAS

Oleh Sim Y. H.
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 JULAI – Orang ramai khususnya pengunjung Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) kini boleh membuat pembayaran perkhidmatan tanpa menggunakan wang tunai iaitu menggunakan BIBD QuickPay, sebagai kaedah alternatif dalam membuat pembayaran perkhidmatan di hospital berkenaan.

Sehubungan dengan itu, majlis perasmian penerimaan pembayaran melalui BIBD QuickPay diadakan di lobi Hospital RIPAS hari ini, yang disempurnakan perasmiannya oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar.

Turut hadir di majlis berkenaan ialah Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan, Haji Abdul Manap bin Othman; Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional), Kementerian Kesihatan, Dr Haji Zulaidi bin Haji Abdul Latif; Timbalan Setiausaha Tetap (Dasar dan Pengurusan), Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin; Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan BIBD, Mubashar Khokhar, pengarah-pengarah serta pegawai-pegawai kanan di Kementerian Kesihatan dan Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD).

Penggunaan BIBD QuickPay merupakan inisiatif Kementerian Kesihatan dalam menyediakan kemudahan alternatif kepada para pengguna untuk membuat pembayaran perkhidmatan di Hospital RIPAS.

Dengan adanya BIBD QuickPay, pengunjung Hospital RIPAS dapat membuat pembayaran tanpa menggunakan wang tunai dan seterusnya secara online melalui sistem berkenaan.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan ketika mencuba kaedah pembayaran melalui ‘BIBD QuickPay’.
Yang Berhormat Menteri Kesihatan ketika sesi bergambar ramai selepas majlis tersebut.
Para penggunjung Hospital RIPAS kini dapat membuat pembayaran tanpa menggunakan wang tunai.

Mengambil kira pembayaran adalah tanpa sentuhan (contactless), para pelanggan dan kakitangan di kaunter-kaunter pembayaran di hospital berkenaan dapat mengurangkan risiko jangkitan penyakit-penyakit yang boleh merebak melalui sentuhan terutama semasa negara sedang dilanda wabak jangkitan COVID-19.

Kementerian Kesihatan akan melaratkan penggunaan kaedah pembayaran BIBD QuickPay ke semua hospital-hospital dan pusat-pusat kesihatan di keempat-empat daerah dalam tempoh terdekat.

Hospital RIPAS merupakan hospital yang pertama yang menggunakan kaedah BIBD QuickPay bagi pembayaran pendaftaran, yang mana sebanyak 19 buah kaunter di hospital berkenaan akan menggunakan kaedah berkenaan.

Manakala, penggunaan pembayaran melalui BIBD QuickPay juga bertujuan untuk meningkatkan kecekapan dalam pengendalian transaksi pembayaran yang diterima daripada para pengunjung dan pada masa yang sama mendukung inisiatif kerajaan dalam menuju ke era Revolusi Industri 4.0.

Usaha itu akan membantu Negara Brunei Darussalam dalam menuju ke arah menjadi sebuah negara pintar atau Smart Nation.

BIBD QuickPay merupakan sebuah platform pembayaran mudah alih yang membolehkan pelanggan membuat pembayaran hanya dengan mengimbas kod QR melalui aplikasi BIBD.

Kaunter-kaunter seperti di Klinik Pesakit Luar di bangunan utama dan bangunan klinik pakar di Hospital RIPAS adalah antara tempat-tempat yang akan menggunakan kemudahan BIBD QuickPay.