Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

BIBD raih penarafan A-

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JULAI – Agensi penarafan kredit antarabangsa S&P Global mengesahkan penarafan A- dengan Prospek Stabil ke atas Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD). Penarafan A- yang dikekalkan bank sejak 2015 telah meletakkan BIBD setanding dengan bank terkemuka lain di rantau Asia Pasifik.

Menurut S&P Global, penarafan itu telah mencerminkan kedudukan BIBD dengan bahagian pasaran yang kukuh, perniagaan yang pelbagai dan rekod prestasi yang cemerlang di samping mengiktiraf prestasi permodalan bank yang mantap.

Menurut kenyataan yang diterima BIBD, hari ini, laporan itu juga telah mengambil maklum kedudukan fiskal dan kunci kira-kira Brunei Darussalam yang kukuh selama ini. Sementara ekonomi Brunei mencatat penguncupan pada suku kebelakangan ini disebabkan gangguan pengeluaran yang tidak dijangka serta lonjakan kes COVID, S&P Global menjangkakan pertumbuhan ekonomi akan meningkat pada 2022, disokong oleh harga minyak yang lebih kukuh, kadar vaksinasi yang tinggi serta pertumbuhan yang mampan dalam sektor petrokimia hiliran.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah dalam kapasitinya sebagai pengerusi BIBD menyatakan, “Alhamdulillah, kami berasa rendah diri dengan pengesahan berprestij ini dan pada ketika ekonomi global dan serantau terjejas teruk oleh COVID-19, kerajaan Brunei telah berjaya meminimumkan kesan ekonomi sepenuhnya akibat wabak itu disebabkan oleh strategi yang diselaraskan dengan baik selain dasar yang kukuh.”

Sepanjang tahun yang mencabar, jelasnya lagi, BIBD kekal berhemat dalam penyertaan perniagaan dengan pengurusan risiko yang lebih tinggi untuk memastikan pertumbuhan yang stabil, dan ini dicerminkan dalam penarafan S&P.

“Meskipun kesan ekonomi COVID-19 ke atas ekonomi keseluruhan, BIBD berjaya mengekalkan bahagian pasarannya yang kukuh sementara pada masa yang sama juga mencari cara untuk memberi perkhidmatan kepada pemegang saham, pelanggan dan negara dalam pelbagai cara,” tambahnya.

Menurut S&P Global, prospek stabil yang diberikan kepada BIBD mencerminkan jangkaan mereka bahawa BIBD akan mengekalkan kadar kepentingan sistemiknya yang tinggi di Brunei dan profil kewangan bank akan terus bertambah baik dalam tempoh 12 hingga18 bulan akan datang.

Ketika mengulas mengenai penarafan tersebut, Pemangku Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BIBD, Hajah Noraini binti Haji Sulaiman berkata, “Penilaian ini amat bermakna bagi kami di tengah tahun yang mencabar. Strategi yang dilaksanakan oleh bank adalah sentiasa berhemat dalam perniagaan yang membolehkan kami kekal mencatat keuntungan dan stabil.

“Selain itu, kami juga komited dalam memberi kembali kepada masyarakat, memperkayakan lagi peranan kemampanan korporat dan membantu negara semasa masa yang mencabar.”

Beliau menambah, “Melalui bimbingan lembaga pengarah, badan penasihat syariah serta usaha bersepadu pihak pengurusan dan kakitangan, Kumpulan BIBD kekal berdaya tahan dan dapat menyesuaikan diri dengan masa yang tidak menentu, kekal dengan komitmen kami untuk terus berkhidmat kepada pelanggan kami.

“Kami berbesar hati untuk diiktiraf atas keupayaan kukuh kami, seperti yang dinilai berdasarkan penanda aras antarabangsa,” jelasnya.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -